Cafeïne en slaap, niet de beste combinatie.

Het liefst slapen we elke nacht zo’n 7 a 8 uur onafgebroken en worden we helemaal fit wakker. Helaas is dit niet altijd het geval en slapen we niet alleen minder, maar hebben we vaak ook moeite met het in slaap vallen, in slaap blijven en vervolgens weer opstaan. Iedereen heeft wel eens een nacht niet lekker geslapen, maar als dit vaker in de week gebeurd kan het je dagelijks leven behoorlijk in de weg zitten. Er zijn veel factoren die hier een rol in spelen, maar wat weet je van over de vicieuze cirkel van slaap en cafeïne? Ga er even rustig voor zitten en zet die bak koffie die je net hebt gezet even opzij.

Cafeïne v.s. vermoeidheid en slaapgebrek

Stel je hebt dus zo’n gebroken nacht achter de rug en je bij het typen van je e-mails half in slaap valt, zullen de meeste naar koffie of een ander soort middel met cafeïne gehalte grijpen om je toch de dag door te slepen. Dit is tegenwoordig heel normaal en er word ook dagelijks koffie gedronken, ook al ben je misschien niet moe. Maar hoe effectief is koffie (cafeïne) in het opmaken van een gebroken nacht, slaaptekort of vermoeidheid?

Onderzoek van the American Academy of Sleep Medicine toont aan dat na 3 nachten met weinig slaap (in dit geval 5uur) cafeïne vrijwel geen impact heeft (1). Heb je dus vaker dan een paar dagen in de week last van vermoeidheid door weinig slaap dan hebben al die bakken koffie weinig zin. Cafeïne helpt misschien om net wat meer alert te zijn, waardoor we misschien net wat makkelijker onze ogen open kunnen houden en net wat meer informatie van de meeting meekrijgen, maar als je kijkt naar andere cognitieve functies en hoe we presteren op intensievere taken helpt cafeïne vrij weinig (2).

personal training apeldoorn

Slaap en Cafeïne

Cafeïne consumptie helpt ons dus niet beter presteren en kan helaas niet worden gebruikt als wondermiddel ter compensatie voor slaaptekort. Jammer genoeg heeft het daarnaast ook niet gevolgen voor onze fysieke gezondheid, mentale gezondheid, maar ook slaap zelf.  Onderzoekt toont  aan dat cafeïne inname gedurende de middag of later in de avond (tussen de 3-6uur voordat je gaat slapen) je slaap (kwaliteit) op een negatieve manier beïnvloed (3). Dit onderzoek raadt aan om na 17:00 geen cafeïne meer in te nemen, maar dit hangt ook af van je hoe laat je gaat slapen. Drink je vaak in de avond nog een kop koffie? Slaap je slecht? Geef het een kans en probeer na de middag geen cafeïne meer in te nemen en kijk of het iets voor je doet.

De vicieuze cirkel

Wat je jezelf moet afvragen is waarom heb ik behoefte aan cafeïne? Komt dit door vermoeidheid? Komt die vermoeidheid door een slaaptekort of slecht slapen? Als dat het geval is, is het verstandiger om te kijken naar je slaappatroon en wat hier aan te veranderen is. Door een slaaptekort tegen te gaan met cafeïne maak je de kwaliteit van je slaap waarschijnlijk nog slechter en kom je langzaam in een vicieuze cirkel terecht, waar je cafeïne nodig hebt om wakker te blijven, maar waar cafeïne ook weer je slaap negatief beïnvloed.

Slot

Hoe cafeïne ons beïnvloed is voor iedereen anders, maar heeft absoluut impact op onze slaap. Niet overtuigd door het onderzoek? Experimenteer zelf en kijk wat een verandering in cafeïne consumptie (vooral in de middag/avond) voor jou (en je slaap) kan betekenen.

Gelukkig Lijf

Weet je niet waar je moet beginnen en zoek je begeleiding op het gebied van slaap? Vraag een gratis proefles aan en wij helpen je graag op weg naar een betere slaap.

 

  1. American Academy of Sleep Medicine. (2016, June 13). Caffeine has little to no benefit after 3 nights of sleep restriction: New study shows caffeine is not sufficient to prevent performance decline long term. ScienceDaily. Retrieved July 23, 2021 from www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160613130813.htm
  2. Michigan State University. (2021, May 26). Don’t count on caffeine to fight sleep deprivation. ScienceDaily. Retrieved July 24, 2021 from www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210526115549.htm
  3. Christopher Drake, Timothy Roehrs, John Shambroom, Thomas Roth. Caffeine Effects on Sleep Taken 0, 3, or 6 Hours before Going to Bed. Journal of Clinical Sleep Medicine, 2013; DOI: 10.5664/jcsm.3170