Nieuw onderzoek toont de impact van een slechte ‘conditie’ op overlijdenskans, alleen roken is erger!

obesemanDe levenslange voordelen van een fysiek actief leven zijn volgens Dr. Ladenvall algemeen bekend. Met dit onderzoek tonen Ladenvall en zijn team echter ook aan dat een slechte conditie de kans op overlijden harder doet stijgen dan een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol, alleen roken is erger. Het onderzoek is uitgevoerd aan the Department of Molecular and Clinical Medicine, Sahlgrenska Academy aan de universiteit van Gothenburg, Zweden.

Aan het onderzoek deden 792 mannen mee die destijds in, 1967 54 jaar oud waren. Alle mannen deden een VO2 max conditietest, na deze test bleven er 656 deelnemers over. De overige deelnemers vielen af omdat ze een afwijking of beperking hadden die onverantwoordelijk maakte om verder deel te nemen aan het onderzoek.

De VO2 max is een maat om de maximale zuurstofopname te bepalen. Hoe hoger dit getal hoe beter de zuurstofvoorziening naar de spieren is en hoe ‘fitter’ iemand is.

Na de originele testen in 1967 werden de mannen in 2012 opnieuw getest. In de tussengelegen periode werden de mannen iedere 10 jaar aan diverse lichamelijke onderzoeken onderworpen. Data over eventueel overlijden werd opgevraagd bij het National Cause of Death Registry.

De mannen waren op basis van hun VO2 max uitkomst in 3 groepen verdeeld: laag, midden en hoog. Analyses om de associatie tussen de verwachte VO2 max en het overlijden lieten zien dat iedere stijging in een groep een daling van 21% had op de kans op overlijden tijdens de 45 jarige follow-up. Er is hierbij rekening (gecorrigeerd) gehouden met factoren die hier in meewegen (roken, blood druk en cholosterol).

Dr. Ladenvall zegt: “We hebben ontdekt dat een slechte conditie samenhangt met een stijging in de kans op overlijden: Hoe slechter de conditie, hoe groter de kans op overlijden wordt. Alleen roken had een groter effect op overlijdenskans.” Het bijzondere aan dit onderzoek is dat het over de periode van 45 jaar is uitgevoerd. Het voordelige effect van beweging is hier gedurende 4 decennia goed te zien. Ladenvall concludeert: “We hebben afgelopen Jaren veel progressie gemaakt op het gebied van roken terugdringen. De volgende grote uitdaging is om ons mensen fysiek actief te houden.”

Bron: P. Ladenvall, C. U. Persson, Z. Mandalenakis, L. Wilhelmsen, G. Grimby, K. Sva rdsudd, P.-O. Hansson. Low aerobic capacity in middle-aged men associated with increased mortality rates during 45 years of follow-up. European Journal of Preventive Cardiology, 2016; DOI: 10.1177/2047487316655466

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.