Wat is de invloed van je gewicht op je testosteron waardes?

Velen van ons zullen bekend zijn met het stofje testosteron. Dit mannelijk hormoon speelt bij veel processen in het lichaam een belangrijke rol. De hoeveelheid testosteron die voorkomt in het lichaam verschilt soms nogal per persoon. En dus verschilt ook het effect wat dit met zich meebrengt. Wanneer je een relatief laag testosteron gehalte hebt, kan je hier gelukkig wel het één en ander aan doen. Door andere leefstijl keuzes te maken, kan je namelijk je testosteron waardes een behoorlijke boost geven.

Processen testosteron

Eerst maar eens terugkomen op die processen waarbij testosteron een rol speelt. Een korte zoekopdracht levert al gauw een aantal zaken op die je als man het liefst goed op peil zou willen hebben. Om het nog maar zacht uit te drukken. We citeren:

personal training arnhem 

‘Testosteron regelt de vetregulatie/opslag, het bloedsuikergehalte en bloeddruk, stimuleert de aanmaak van het beenmerg en heeft

 het een invloed op de stevigheid van het bot (botdichtheid) en de groei van spieren. Verder heeft het hormoon een duidelijke invloed op de kwaliteit van de erectie, de werking van de prostaat en de aanmaak van sperma. Testosteron is essentieel voor het libido (zin in sex). Tenslotte speelt het een rol bij (het voorkomen van) depressies.’ [1]

Relatie overgewicht

Als we vervolgens de wetenschappelijke literatuur ernaast leggen, komen we een interessant artikel tegen. In een studie uit 2012 [2] werden de testosteron waardes van 900 mannen met pre-diabetes (of ook wel een verminderde glucosetolerantie genoemd). Deze mannen waren onderdeel van een andere studie die zich richtte op gewichtsverlies. Dit omdat vet/gewichtsverlies een van de beste manieren om de ontwikkeling van Diabetes Type 2 te voorkomen.

De onderzoekers zagen (en is ook al langer bekend) dat de testosteron waardes bij deze groep flink lager liggen dan gemiddeld. Bijna één op de vier mannen had lage testosteron waardes. Wat een stuk lager ligt dan bij de gemiddelde mannelijke populatie zonder overgewicht.

Verandering levensstijl

Met de nodige veranderingen in levensstijl verlaagde het percentage mannen met lage testosteron waardes (ongeveer 20 procent) tot nog maar 11 procent. Deze veranderingen werden niet waargenomen bij mensen die alleen medicatie kregen en een placebogroep.

In de groep waarbij de levensstijl veranderd werd, vielen deze mannen gemiddeld 7.8 kilogram af na een jaar. Vandaar ook dat een van de onderzoekers, Hayes, de volgende conclusie trekt: “Het verliezen van gewicht zorgt niet alleen voor een verlaging in het risico op diabetes, maar lijkt ook voor een verhoging van de testosteron waardes leiden.

Goede reden om af te vallen

Dit wetende, en nog eens de gevolgen van lage testosteron waardes goed doornemend, zijn het uitermate goede redenen om gewicht te verliezen als man. Minder spiergroei, mindere kwaliteit van de erectie, lager libido, een verhoogde kans op depressies en diabetes.

En toch, ondanks de duidelijke redenen om gewicht te verliezen, weten wij als geen ander dat het soms enorm lastig is om je levensstijl te veranderen. Juist daarom kan het doorslaggevend zijn als je een kundige ‘stok achter de deur’ tot je beschikking hebt om het proces van gewichtsverlies in goede banen te leiden. De personal trainers van Gelukkig Lijf in Arnhem en Apeldoorn staan klaar om jou hierbij te ondersteunen.

[1] https://www.andros.nl/hormoontekort/testosterontekort/

[2] Endocrine Society. (2012, June 25). Overweight men can boost low testosterone levels by losing weight