Hoe beperk je enorme gewichtstoename tijdens de zwangerschap?

Dat ‘eten voor twee’ tijdens de zwangerschap een fabeltje is weten de meeste vrouwen onderhand wel. Desondanks zien we bij zwangere vrouwen die bij ons komen sporten vaak nog best wat onduidelijkheid. Hoeveel mag ik eten? Kan ik tegelijkertijd ook nog afvallen? Zal er sowieso een enorme gewichtstoename zijn? Kortom, tijd om eens te kijken naar onlangs gepubliceerd onderzoek over dit onderwerp!

MOMFIT

Enkele weken geleden publiceert een onderzoeksgroep van the Northwestern University een onderzoek genaamd MOMFIT. Ze verdeelden 281 zwangere vrouwen met overgewicht of obesitas in twee groepen; een interventiegroep en een controle groep. Vrouwen in de interventiegroep kregen hulp van een diëtist. Deze gaf hen het gepaste aantal calorieën en hielp ze met het toepassen van het DASH-dieet – veel fruit, groenten, volkoren producten, noten, vis en magere bronnen van eiwitten. 

Daarnaast werden de vrouwen aangemoedigd om minstens 30 minuten per dag te lopen (of 10.000 stappen te zetten) en 7 tot 9 uur per nacht te slapen. Doordat men gebruik maakte van verschillende technologische hulpmiddelen – zoals een app waarin ze hun eigen voeding bijhielden – kon door de diëtist overzicht worden gehouden over al deze factoren. 

Belangrijk is om te onthouden dat het onderzoek zich vooral niet richtte op gewichtsverlies. Hoofdonderzoekster Linda van Horn zegt hierover: “Gewichtsverlies tijdens de zwangerschap is niet aan te raden. We mikten juist op een gecontroleerde gewichtstoename door het aanleren van gezonde eetgewoontes en fysiek actiever worden, waarbij beiden op lange termijn vol te houden moeten zijn.” 

 

Verschil in gewichtstoename

Wat het effect was op de vrouwen in de interventie- en controle groep? In de interventiegroep overschreed 68.6 procent van de vrouwen de aanbevelingen van de National Academy of Medicine voor gewichtstoename van zwangere vrouwen. Dat klinkt nog best hoog. Maar als we naar de controlegroep keken, lag dit percentage nog veel hoger: 85 procent. Het blijft dus voor zwangere vrouwen lastig om hun gewicht onder controle te houden tijdens hun zwangerschap. Echter lijkt actieve begeleiding op het gebied van voeding en beweging wel een flink verschil te maken. 

Gewicht kinderen

Een andere vraag die het onderzoek zichzelf stelde was het effect van de lichaamssamenstelling van de moeders op de kinderen van beide groepen. Ze concluderen dat deze vraag beantwoorden alleen kan door de kinderen te blijven volgen in hun leven, wat leidde tot een vervolgstudie: KIDFIT. Die resultaten laten dus nog even op zich wachten. Wel weten we uit eerder onderzoek dat kinderen van moeders met overgewicht meer dan 50 procent kans hebben om zelf ook overgewicht te krijgen. Wanneer beide ouders overgewicht hebben, loopt dit zelfs op tot 70 procent. 

Beperkte gewichtstoename mogelijk

Wat kunnen we leren van dit onderzoek? Onderzoekster Van Horn zegt hierover: “MOMFIT laat zien dat het helpen van zwangere vrouwen bij een gezond voedingspatroon en levenspatroon door middel van coaching en moderne technologie haalbaar is. Door deze aanpak in een klinische omgeving toe te passen kan het vrouwen helpen om niet teveel aan te komen tijdens een zwangerschap en tevens de levensstijl van het hele gezin te verbeteren na de bevalling”. 

Oftewel, wat we hiervan kunnen leren is dat een combinatie van (juist tijdens de zwangerschap) een gezonder patroon aanmeten, veel blijven bewegen en gebruik maken van technologie en coaching om bij te houden wat (en hoeveel!) er gegeten wordt, veel invloed kan hebben op de gewichtstoename bij vrouwen en wellicht ook hun kinderen. Sterker nog, de zwangerschapsfase kan gebruikt worden om blijvende veranderingen teweeg te brengen in vrouwen met overgewicht en hun gezin. 

Bronnen: 

  • Linda Van Horn, Alan Peaceman, Mary Kwasny, Eileen Vincent, Angela Fought, Jami Josefson, Bonnie Spring, Lisa M. Neff, Niki Gernhofer. Dietary Approaches to Stop Hypertension Diet and Activity to Limit Gestational Weight: Maternal Offspring Metabolics Family Intervention Trial, a Technology Enhanced Randomized Trial. American Journal of Preventive Medicine, 2018; DOI: 10.1016/j.amepre.2018.06.015
  • www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180924084332.htm 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.