Creëert jouw verstand soms ook haar eigen problemen?

Heb jij wel eens op je gedachten gelet? Hoe snel ze opkomen, maar vaak ook weer weg zijn voor je het weet. Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld ongeveer 40.000 gedachten door ons hoofd gaan. Laat dat getal eens bezinken.. En om het nog interessanter te maken: 70 % van deze gedachtes is negatief. Tijd om eens stil te staan bij deze constante radio die aan staat in ons hoofd. 

Zoekmachine 

Je kunt je verstand vergelijken met een zoekmachine. Stel je voelt je ’s ochtends een beetje misselijk. Gelijk gaat je verstand op zoek naar associaties. Situaties waarbij je je bijvoorbeeld eerder misselijk voelde. Waarbij dus, gemiddeld genomen, 70 procent van die gedachtes en associaties negatief kan zijn. Door de razendsnelle associaties kun je de situatie al gelijk door een gekleurde bril gaan zien. Je gedachtes wijzen je bijvoorbeeld op die keer dat je misselijk was in de trein, maar het nog heel lang duurde voordat het volgende station er was. Zonder dat je het zelf bewust doorhebt, ontstaat er een angst om die dag naar je werk te gaan, met het openbaar vervoer. 

Het is verleidelijk om te gaan om met jezelf te gaan discussiëren. Waarom je eigenlijk wel zou moeten gaan. Waarom je misschien beter thuis kan blijven. Scenario’s over wat er zou kunnen gebeuren. Maar alweer.. zijn waarschijnlijk minstens 70% van deze scenario’s ook negatief. 

Of dat dus de juiste tactiek is? Proberen jezelf te overtuigen, terwijl de bril waardoor je de situatie bekijkt wel eens wat meer richting het negatieve uit kan slaan. 

Ik moet, maar..

Een tactiek om in dergelijke situaties van je verstand te kijken naar wat je precies denkt. Vaak is het iets als deze zin: “Ik moet vandaag naar mijn werk, maar ik ben misselijk.” De nadruk ligt op de woorden moeten en maar. Vaak gaat het om een activiteit die belangrijk voor je is. Vandaar dat het dus al gauw wordt gezien als moeten.

Echter kan vooral het woordje maar in deze gevallen problemen veroorzaken. Het is gelijk een tegenstelling, een conflict. Je maakt onbewust een regel voor jezelf: deze situatie kan alléén als het aan de voorwaarden voldoet. De voorwaarden gecreëerd door het verstand. Je kan alleen met de trein als je je helemaal goed voelt. Zo zwart wit is het vaak helemaal niet. Je creëert de situatie vooral zelf door je verstand direct gelijk te geven.

Maak het jezelf niet moeilijker

Wat kan je hier aan doen? Probeer soms eens het woordje ‘maar’ te veranderen in ‘en’. Ondanks dat dit lastig kan zijn, zul je na even oefenen jezelf vaker dergelijke zinnen horen denken of zeggen dan je zou verwachten. Hieronder een paar voorbeelden die we in de praktijk nog wel eens tegen komen. Waarbij diegenen die dit uitspreken zichzelf hierdoor vaak tegenhouden of het zichzelf veel moeilijker maken dan nodig.

“Ik moet vanavond snel eten maken, maar ik wil gezond eten.”

Of: “Ik ga vanavond snel eten maken, en ik wil gezond eten”

“Ik moet eigenlijk naar de sportschool, maar ik heb last van mijn schouder.”

Of: “Ik ga vanavond naar de sportschool, en ik heb last van mijn schouder.”

“Ik moet meer wandelen, maar dat is lastig als ik te zwaar ben.”

Of: “Ik ga meer wandelen, en dat is lastig als ik zwaar ben.”

Herkenbaar? Zoals je ziet hoeft het één het ander niet uit te sluiten. Maar soms voelt dit wel zo. Oefen er eens mee. Neem iets meer afstand van je gedachten. Neem ze iets minder serieus. Ze kunnen je een heleboel bieden en oplossen, maar zoals je hierboven kunt zien, werkt je verstand soms ook behoorlijk averechts als je niet oppast. 

 

Merk je dat je vaker ‘in gevecht’ bent met je eigen verstand? En merk je dat je hierdoor tegen dezelfde problemen aan blijft lopen? Je zou eens een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan kunnen vragen, om te zien of wij je hiermee kunnen helpen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.