De rol van ouders bij het ontwikkelen van overgewicht

Als Personal Trainers zien wij dagelijks mensen die de wens hebben om af te vallen. Voor sommigen is dit een paar kilo, voor anderen kunnen dit ook al snel tientallen kilo’s zijn. Sommigen hebben de touwtjes iets te lang laten vieren, maar voor anderen is het soms een gevecht wat ze al vanaf kinds af aan aan het voeren zijn. Over deze laatste groep gaat deze blog. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de manier waarop met mogelijk overgewicht tijdens de kindertijd omgegaan wordt, een grote rol kan spelen hoe dit overgewicht zich ontwikkelt.

“Mijn kind is te zwaar.”

Het wordt nog wel eens verondersteld dat het juist erg belangrijk is dat ouders zien en herkennen dat hun kind overgewicht heeft, of aan het ontwikkelen is. Echter wijst recent onderzoek van de University of Liverpool en de Florida State University College of Medicine wellicht juist op het tegenovergestelde. Namelijk dat als een ouder zijn/haar kind identificeert als ‘te zwaar’, dat dit juist een verhoogde kans geeft op meer gewichtstoename in de jaren erna.

Langdurige studie

In het onderzoek werd de data van 2,823 Australische families gebruikt. Ze gebruikten de lengte en het gewicht van kinderen van 4 of 5 jaar oud. Daarbij vroegen ze de ouders of ze hun kinderen zagen als kinderen met ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht of veel overgewicht.

Later, als ze 12 of 13 zijn, geven de kinderen aan de hand van plaatjes aan welk lichaamstype het meeste op die van hen lijkt. Ook vroegen ze of ze de afgelopen 12 maanden afvalpogingen gedaan hadden. Wanneer ze 14 of 15 zijn, wordt wederom hun gewicht en lengte gemeten.

Grote rol overtuiging ouders

En de uitkomsten na een paar jaar? De kinderen van ouders die hen zagen als te zwaar, kwamen meer aan dan de kinderen die door hun ouders gezien werden als normaal. De resultaten wijzen erop dat kinderen die door hun ouders gezien worden als te dik, hierdoor ook negatiever naar hun eigen lichaam gaan kijken. Juist het stigma wat om het te dik zijn heen hangt, zorgt ervoor dat deze kinderen ook meer in gewicht aankomen tijdens hun ontwikkeling.

Overtuiging kinderen

De resultaten zijn hetzelfde voor jongens als voor meisjes. Ook worden ze niet verklaard door andere mogelijke invloeden. Zoals bijvoorbeeld inkomen van de ouders, het gewicht van de ouders of medische oorzaken. Wat tevens belangrijk is, is dat het aankomen van een kind onafhankelijk was van hoeveel ze wogen aan het begin van de studie. Het was dus niet zo dat ‘te zware’ kinderen later gewoon nog zwaarder waren geworden.

Slag om de arm

Deze data kunnen niet met zekerheid zeggen dat de overtuigingen van ouders daadwerkelijk het aankomen van hun kinderen veroorzaakt. Maar, zoals de onderzoekers zelf zeggen: “De bevindingen van deze studie ondersteunen het idee dat de overtuiging van de ouders over het kind onbedoeld behoorlijk negatieve consequenties kan hebben voor de gezondheid van kun kinderen.”

Soms is het nodig om tijdens een afvalproces dus kritisch te kijken naar welke overtuigingen je zelf hebt. Of hoe er altijd tegen het overgewicht aangekeken is. Herken jij bepaalde overtuigingen bij jezelf? Wie weet is het een goed idee om samen met een van onze personal trainers of psychologen aan de slag te gaan om blijvende veranderingen aan te brengen in jouw leven. Dit kan bijvoorbeeld door een kennismakingsgesprek in te plannen in Arnhem of Apeldoorn.

 

  1. Eric Robinson, Angelina R. Sutin. Parents’ Perceptions of Their Children as Overweight and Children’s Weight Concerns and Weight Gain. Psychological Science, 2017; 095679761668202 DOI: 10.1177/0956797616682027

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.