Dun aan de buitenkant, dik aan de binnenkant.

De afgelopen tijd hebben we twee blogs geweid (hier en hier) aan de invloed van het inwendige buikvet op je gezondheid. Hierbij concludeerden we dat zowel fysiek actiever worden, als het verbeteren van je voedingspatroon ervoor zorgen dat de risico’s op gezondheidsproblemen, veroorzaakt door visceraal buikvet, verminderd kunnen worden. Ook zagen we dat het lichaamsgewicht op zichzelf lang niet altijd de beste indicatie is voor een gezond lichaam. Op het moment dat er inwendig nog steeds te veel ‘gevaarlijk vet’ aanwezig is, kunnen er nog steeds risico’s zijn voor de gezondheid. Een mooi onderwerp voor een afsluitende blog over inwendig buikvet. 

Uit eerder besproken MRI onderzoek blijkt namelijk dat er veel mensen zijn die van de buitenkant slank zijn, maar van binnen wel degelijk veel gevaarlijk visceraal vet opslaan. Sterker nog, het lijkt er zelfs op dat 4 van de 10 mensen “Tofi” – thin outside, fat inside – kunnen zijn. Volgens professor Jimmy Bell, van de Medical Research Council van het Imperial College in Londen, kan dit ‘verborgen’ vet zorgen voor hartaandoeningen en diabetes. 

“De belangrijke boodschap is dat mensen niet zomaar blij moeten zijn als ze er fit of slank uit zien, maar het gaat om gezond zijn. Je kunt er gezond uit zien, maar inwendig een boel vet ophopen, wat serieuze gevolgen kan hebben voor je gezondheid.” Zelfs slanke mensen kunnen intern vet op hopen rond de lever, buik, hart en de pancreas en zelfs weinig gebruikte spieren bedekken volgens professor Bell. 

Zijn team begon MRI te gebruiken nadat ze tijdens onderzoek naar type 2 diabetes verscheidene mensen tegen kwamen die slank waren, maar wel alle medische tekenen voor type 2 diabetes vertoonden. 

Zo werd als voorbeeld Ben Schwartz, een man van 28, door de MRI scanner van het Hammersmith ziekenhuis in Londen gehaald en ontdekte dat zijn interne vet gehalte te hoog was, ondanks dat hij er van de buitenkant gezond uit zag. Gevraagd naar zijn levensstijl, zei hij dat hij de halve dag zittend achter zijn bureau en de andere helft buiten was, maar geen tijd had om naar de sportschool te gaan.

Professor Bell zegt hierover, in overeenkomst met ons vorige artikel over buikvet: “Wanneer je sport verbrand je over het algemeen intern vet, veranderingen in levensstijl moeten dus ook fysieke activiteit bevatten. Het is niet voldoende om alleen te op je voeding te letten.” 

Bron: https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1536556/Get-in-touch-with-your-inner-fat.html

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.