Hoe flexibel ben jij?

Yoga? Rekken? Korte hamstrings?

De titel doet vermoeden dat deze blog zal gaan over goede flexibiliteitoefeningen. Niets is minder waar. Flexibel zijn op het gebied van voeding is het onderwerp. En juist ook hier speelt flexibiliteit soms een belangrijke rol.

Zeker bij sommige van de meest succesvolle klanten qua gewichtsverlies. De motivatie is hoog. Alle informatie wordt snel opgenomen. Het voedingspatroon wordt perfect aangepast. Het juiste aantal calorieën, goede verhoudingen, louter gezonde producten. De kilo’s vliegen eraf.

En dan is het doel gehaald.

Of de motivatie is even weg.

Paniek

Het strikte patroon waar ze zich aan vast konden klampen is dan plots even overboord. En de paniek slaat toe. Wat nu? De reddingsboei is even weg.

Merk je dat je het bijhouden van je voeding enorm strikt kan volhouden? Dat je de voor een bepaalde tijd de discipline enorm hoog kan houden om precies te doen wat je ‘moet doen’?

Juist dan is het een goed idee om al tijdens het afvalproces soms even te de touwtjes te laten vieren. Observeer wat er gebeurt. Welke gedachten komen op? Vind je dat je gefaald hebt bij die ene muffin? Moet je nu extra hard je best doen van jezelf om de calorieën weer goed te maken?

Oefenen

Dan kan het verstandig zijn om hier wat vaker mee te gaan oefenen. Flexibel zijn in je voedingspatroon, en dus soms ook ongezond of wat te veel eten, kan op tijden dat het wat minder gaat dan juist zijn wat je nodig hebt. Je raakt namelijk niet in paniek.

Zeker bij mensen die de neiging hebben tot  ‘jo-jo’en’ kan dit een belangrijke factor zijn in de duurzaamheid van hun gewichtsverlies. De vicieuze cirkel van ‘strikt afvallen > falen voor jezelf > alles overboord gooien’, kan door gecontroleerd te oefenen met het falen al vrij snel doorbroken worden.

Het falen zit ‘m namelijk vooral in je eigen gedachten.

Je bent te streng voor jezelf. Wat absoluut niet nodig is!

 

Is dit herkenbaar voor je en heb je behoefte om bepaalde patronen eerder te herkennen? Kijk eens of een kennismaking in Arnhem of Apeldoorn wat voor jou is!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.