Hoe mindfulness kan helpen bij blessures

Mindfulness lijkt zijn weg steeds meer op het gebied van sport en bewegen te vinden. Zo ook een onderzoek uitgevoerd door een samenwerking tussen de Sport- en bewegingswetenschappen-afdeling en de Psychologie-afdeling van de Universiteit van Kent. Dit onderzoek stelt dat het toepassen van mindfulness een belangrijke rol kan spelen in het rehabilitatie proces van geblesseerde sporters door het bevorderen van pijntolerantie en aanwezigheid. 

In 2016 werden 121.00 sporters behandeld op de spoedeisende hulp-afdeling van een ziekenhuis vanwege een sportblessure. Deze blessures hebben zowel psychologische als fysiologische effecten en voor sommige sporters betekenen ze zelfs het einde van hun sport carrière. 

Om te begrijpen of mindfulness een rol kan spelen in het herstelproces van blessures, hebben de onderzoekers testen op 20 atleten (14 mannen, 6 vrouwen) in de leetijdscategorie van 21 tot 36 jaar uitgevoerd. Al deze atleten hadden blessures die hen ervan weerhielden om hun sport voor minstens de laatste 3 maand te kunnen beoefenen. 

Beide groepen volgden hun normale fysiotherapie behandeling. Echter kreeg de interventie groep een 90 minuten durende mindfulness sessie per week, voor 8 weken lang. De studie maakte gebruik van een gebruikelijke meditatie techniek, gebaseerd op Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) als interventie tijdens de herstelperiode van de geblesseerde atleten. Dit is een van de eerste studies die MBSR voor deze redenen inzet. Hierbij werd bij beide groepen hun pijntolerantie en meerdere psychologische factoren gemeten. 

De resultaten lieten zien dat de interventiegroep een verhoogde pijntolerantie en een stijging in ‘mindfulness attention’ lieten zien. Hierbij waren de sporters meer gericht op het huidige moment en minder bezig met het controleren of veranderen van hun blessure / de bijkomende zorgen. Daarnaast was er een veelbelovende verandering in positieve stemming. Ook op het gebied van stress en angst was er een daling te zien met elke sessie. 

De onderzoekers onderstrepen dat deze resultaten een belangrijke stap kunnen zijn in het omgaan met blessures, zeker op het gebied van pijntolerantie en de bijkomende psychologische factoren van blessures (stress, angst, negativiteit). Toch is er wel nog meer onderzoek nodig om precies in kaart te krijgen hoe bijvoorbeeld een verbeterde pijntolerantie in het therapeutische proces kan helpen. Het is in ieder geval een hoopgevend idee dat de manier waarop je mentaal met blessures om gaat, wel degelijk een verschil kan maken in het herstelproces. 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.