Koffie stimuleert bruin vet (en dat is positief)

Normaal gesproken is het verstandig om artikelen die bepaalde voedingsmiddelen wel erg positieve eigenschappen toedichten met een korreltje zout te nemen. Zeker omdat je bijna altijd de context en het volledige voedingspatroon in ogenschouw moet nemen. Maar in deze blog gaan we onszelf er ook een klein beetje schuldig aan maken. Want, eh, koffie. Daarbij is het begrip ‘bruin vet’ wel een interessante om eens wat meer over te weten te komen.

Stimuleren bruin vet

Onderzoekers van de Universiteit van Nothingham [1] hebben namelijk ontdekt dat het drinken van een kop koffie dit zogenaamde bruine vet kan stimuleren. Dit is een van de eerste onderzoeken onderzoeken die gedaan is naar componenten die een direct effect op bruin vet functies hebben. Dit bruine vet speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam bij de snelheid van het verbranden van calorieën.

Brown adipose tissue (BAT), of dus bruin vet, is een van de twee types vet die in zoogdieren te vinden zijn. Aanvankelijk werd dit vooral gezien als vet dat voorkomt bij baby’s en zoogdieren in winterslaap. Nu is echter bekend dat ook volwassenen bruin vet hebben. Met als voornaamste functie om lichaamswarmte te genereren door het verbranden van calorieën. Dit in tegenstelling tot wit vet, dat juist overbodige calorieën opslaat. Mensen met een lagere BMI hebben vaak ook een hoger percentage bruin vet.

Extra calorieen verbranden

Professor Michael Symonds, die bij de Universiteit aan Nottingham meewerkte aan het onderzoek zegt het volgende: “Bruin vet werkt op een verschillende manier dan ander vet in je lichaam, het produceert warmte door suiker en vet te verbranden. Vaak in reactie op kou. Door de activiteit van dit bruine vet meer te stimuleren verbetert dit de lipide waarden in het bloed en de extra calorieën die verbranden helpen met gewichtsverlies. Echter, tot nu, heeft niemand een acceptabele manier gevonden om deze activiteit te stimuleren.”

Hij gaat verder: “Dit is de eerste studie bij mensen die laat zien dat iets als een kop koffie een direct effect heeft op onze bruin vet functies. De potentiële implicaties van dit onderzoek zijn vrij groot. Obesitas is een groot gezondheidsprobleem in onze maatschappij en we hebben een toenemende diabetes epidemie. Bruin vet kan mogelijk een onderdeel zijn van de oplossing om deze problemen te tackelen.”

Onderzoek

De onderzoekers gebruiken eerst meerdere stamcel studies om te zien of cafeïne bruin vet stimuleert. Nadat ze dit met verschillende doses gedaan hadden, konden ze kijken wat het effect op mensen daadwerkelijk was. Hierbij maakten zij gebruik van een zogenaamde ‘thermal imaging’ techniek. Hiermee kon men zien waar het bruine vet zich bevindt en hoeveel warmte het produceerde.

De resultaten waren dus positief. Na het drinken van koffie was te zien dat het bruine vet warmer werd. Nu moet nog wel vastgesteld worden of caffeine met name voor dit effect zorgt. Genoeg onderzoek te doen nog. Ook hoe cafeïne of koffie gebruikt kan worden bij afvallen.

Natuurlijk gaat alleen koffie drinken je niet helpen om op een gezond gewicht te komen of blijven. Maar toch, wij blijven in ieder geval koffie drinken. Al was het maar voor het stimulerende effect voor een Personal Training. Wellicht een idee voor de (groeps)lessen in Arnhem of Apeldoorn. Met z’n allen een bak koffie drinken? Wat denken jullie?

 

[1] Ksenija Velickovic, Declan Wayne, Hilda Anaid Lugo Leija, Ian Bloor, David E. Morris, James Law, Helen Budge, Harold Sacks, Michael E. Symonds, Virginie Sottile. Caffeine exposure induces browning features in adipose tissue in vitro and in vivo. Scientific Reports, 2019; 9 (1) DOI: 10.1038/s41598-019-45540-1

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.