Laat je ‘depressie-monster’ je er niet van weerhouden om te blijven sporten

Een onlangs gepubliceerde grootschalige studie van bijna 18.000 deelnemers heeft uitgewezen dat mensen die fit zijn op middelbare leeftijd, significant minder kans hadden om aan een hartziekte te overlijden later in hun leven, zélfs als ze gediagnosticeerd waren met depressie.

Het onderzoek, een samenwerking tussen UT Southwestern en The Cooper Institute, onderstreept de verschillende manieren waarop depressie uiteindelijk een impact heeft op gezondheid en sterfte. Daarnaast laat de studie het belang zien van het overwinnen van een veel voorkomend probleem onder patiënten: Hoe ga je om met de hopeloosheid die vaak bij depressie gevoeld wordt en vind je tegelijkertijd de motivatie om te gaan sporten en bewegen?

Dr. Madhukar Trivedi, co-auteur van de studie en directeur van het Centre for Depression Research and Clinical Care, zegt hierover: “Het onderhouden van een gezonde hoeveelheid beweging is moeilijk, maar niet onmogelijk. Het kost alleen meer moeite en heeft andere obstakels ten opzichte van ‘normaal’ sporten”. 

Hij citeert verder uit eerder onderzoek dat blijkt dat depressieve patiënten vaak ongeveer driekwart van de oefeningen doen die ze gevraagd worden te doen. Daarnaast geeft hij een aantal stappen aan die je het beste kunt doorlopen voor een grotere kans op succes:

  • Maak dagelijks dezelfde tijd vrij om te sporten, maar raak niet moedeloos als er periodes van minder sporten bij zitten. Ga weer verder met sporten zodra dat mogelijk is.
  • Houd je voortgang bij.
  • Varieer de oefeningen om verveling te voorkomen. Houd de oefeningen interessant en leuk.
  • Sport met een vriend.
  • Vraag iemand om je aansprakelijk te houden voor het volhouden van je workout schema. 

De studie, gepubliceerd in the Journal of the American Medical Association of Psychiatry gebruikte een database van deelnemers die hun hun cardio respiratoire fitheid gemeten hadden gemiddeld op een leeftijd van 50 jaar. Daarnaast gebruikten ze medische gegevens om de correlatie tussen de fitheid van de deelnemers op middelbare leeftijd en de mate van depressie en hartziekte op latere leeftijd. Hieruit bleek dat deelnemers met een hogere fitheid 56 procent minder kans hadden om aan een hartziekte te overlijden na een depressie diagnose. 

Dr. Trivedi zegt at de resultaten net zo relevant zijn voor jongere leeftijdsgroepen, voornamelijk jongeren die net beginnen met werken. “Dit is een leeftijd waar we vaak zien dat de fysieke activiteit minder wordt, omdat ze niet meer meedoen met school- en sportactiviteiten. Hoe eerder je aan je fitheid werkt, hoe groter de kans is om depressie te voorkomen, wat op den duur zal helpen om de kans op hartziekten te verkleinen.”

Depressie wordt ook gelinkt aan andere chronische medische aandoeningen, zoals diabetes, obesitas en chronische nierziekte, waarbij ook aangetoond wordt dat deze aandoeningen de werkzaamheid van antidepressiva kunnen beïnvloeden. Zeker voor patiënten met deze aandoeningen, kan sport of beweging een betere behandeling zijn.

Dr. Triveli zegt dat de redenen hierachter deels verbonden kunnen zijn aan de gezondheidsvoordelen van fysieke activiteit die voor iedereen gelden, zoals bijvoorbeeld dat sporten en bewegen ontstekingen die depressie kunnen veroorzaken verlagen. Door ontstekingen te verlagen, verlaag je ook de kans op depressie en hartziekte. 

“Het is waardevol om nog niet te starten met medicatie als dat nog niet nodig is”, gaat hij verder. “Actief zijn en psychotherapie krijgen zijn soms het beste voorschrift, zeker bij jongere patiënten die geen ernstige depressie hebben.”

De hoofdonderzoeker van het onderzoek, Dr Willis, directeur van de Epidemiology afdeling van The Cooper Instituut, onderschrijft dit. “Deze nieuwe inzichten laten zien hoe belangrijk sport en bewegen is tijdens het hele leven van een persoon. Nu weten we dat de lange termijn voordelen, en de correlatie tussen het welzijn van zowel geest als lichaam, significanter zijn dan we dachten. We hopen dat onze studie de rol van fitness en fysieke activiteit in een vroeg preventie stadium meegenomen kunnen worden door artsen om gezond oud worden te bevorderen.”

Eens te meer bewijs dat mentale en fysieke gezondheid als facetten gezien kunnen worden die niet los staan van elkaar. Een zienswijze die wij bij Gelukkig Lijf alleen maar willen bevorderen. Omdat bij Gelukkig Lijf een aantal van onze trainers ook psycholoog zijn, hebben wij ruime ervaring in het begeleiden van mensen die lijden aan somberheidsklachten of een depressie. Wij kunnen dat extra beetje hulp bieden bij de obstakels waar deze mensen tegenaan lopen om niet te gaan sporten.

 

 

Onderzoek: UT Southwestern Medical Center. “Don’t let depression keep you from exercising.” ScienceDaily. ScienceDaily, 27 June 2018

Bron: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180627160453.htm

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.