Maak je (letterlijk) niet dik!

Het bovenstaande gezegde kan wel eens meer waarheid bevatten dan je zou denken. De uitspraak gaat voornamelijk over jezelf niet te druk maken en niet teveel stressen. In recent onderzoek wordt stress ook daadwerkelijk geassocieerd wordt met obesitas, en dus.. Juist, dikker worden.

Van chronische stress wordt al lang vermoed dat het invloed heeft op obesitas – mensen rapporteren dat ze meer overeten en ‘comfort eten’ (vooral voedsel hoog in vet, suiker en calorieën) in tijden van stress. Daarnaast speelt het stress hormoon cortisol speelt een belangrijke rol in ons metabolisme en in vetopslag.

Voorheen waren onderzoeken gericht op het verband tussen cortisol en obesitas vaak gericht op het meten van het cortisolgehalte in het bloed, speelsel of urine. Deze kunnen variëren op verschillende momenten op de dag en door andere situationele factoren. Hierdoor lukte het deze studies zelden om cortisol over langere termijn betrouwbaar te meten.

Dit onderzoek (zie bron) maakte echter gebruik van de haren van 2,527 mannen en vrouwen van 54 jaar of ouder, over een periode van 4 jaar. Een behoorlijk uitgebreide studie dus! De onderzoekers nemen een haarlok van 2 cm lang van elke deelnemer, wat ongeveer overeenkomt met twee maand aan haargroei en daarbij het opgebouwde cortisol-niveau in die periode. Daarnaast maten ze het gewicht, BMI en buikomtrek, en hoe het cortisol-niveau zich verhield tot de hardnekkigheid van obesitas over een langere periode.

Ze vonden dat mensen die een hoger niveau van cortisol opgebouwd hadden in de onderzochte haren zwaarder waren, een grotere buikomtrek en een hogere BMI hadden. Met name deelnemers die als obees aangemerkt konden worden op basis van hun BMI of buikomtrek, hadden een hoger niveau van cortisol in hun haar. 

“Deze resultaten geven consistent bewijs dat chronische stress geassocieerd wordt met meer obesitas.” aldus dr. Sarah Jackson (UCL Epidemiology and Public Health) die het onderzoek leidde. “Mensen met een hoger cortisol-niveau in hun haar hadden ook vaak een grotere buikomtrek, wat belangrijk is omdat overtollig vet in de buikstreek een risicofactor is voor hartziekten, diabetes en voortijdig overlijden.” Waarover je in deze blog van ons meer kunt lezen overigens.

Wel moeten we nog de kanttekening maken dat dit onderzoek alleen naar oudere personen keek en dat het niet met zekerheid gezegd kan worden of de obesitas werd veroorzaakt door het chronisch verhoogde cortisol-niveau, of dat het juist andersom is.

Wat we wel kunnen concluderen is dat beiden vaak samengaan. Het is dus sowieso een goed plan om je niet te dik (of druk, of gestresst) te maken, want anders is de kans groot dat je dit naar verloop van tijd letterlijk kan gaan nemen!

 

 

Bron:  Sarah E. Jackson, Clemens Kirschbaum, Andrew Steptoe. Hair cortisol and adiposity in a population-based sample of 2,527 men and women aged 54 to 87 years. Obesity, 2017; 25 (3): 539 DOI: 10.1002/oby.21733

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.