Sporten maakt brein beter bestand tegen stress

Ook last van stress door je drukke leven?stress
Misschien dat dit artikel je kan helpen wat van die vervelende stress bij je weg te nemen.
We weten dat lichaamsbeweging en sporten goed is voor de gezondheid van ons lichaam. Ook weten we dat het effecten heeft op onze hersenen; de bestuurskamer die verantwoordelijk is voor de aansturing van ons hele lichaam. Hiernaast weten we ook dat teveel stress nare gevolgen heeft voor ons lichaam en brein. Het kan zelfs vergaande gevolgen hebben die de kans op lichamelijke en geestelijke ziektes vergroten.

Onderzoekers van de afdeling psychologie aan de gerenommeerde Princeton Universiteit hebben onderzoek gedaan naar de effecten van sporten op de stressreactie. Het is bekend dat sporten de aanmaak van neuronen (het communicatie systeem van onze hersenen) in het brein bevorderd. Dit heeft veel voordelen omdat het ons brein gezond houdt. Nieuwe neuronen vuren makkelijker dan oude, een potentieel nadeel is echter dat ze in theorie hierdoor sneller stress en angst reacties kunnen veroorzaken. De onderzoekers vonden echten het tegenovergestelde, want naast de aanmaak van nieuwe neuronen bevordert sporten ook de aanmaak van de stof GABA in onze hersenen. De stof GABA zorgt voor meer rust in onze hersenen en zorgt ervoor dat we onze stress en angst reacties beter onder controle hebben.

De onderzoekers vermelden dat zij vanuit een evolutionair oogpunt denken dat ons brein zich aanpast aan zijn omgeving. Mensen die fysiek minder fit zijn, zijn meer gebaat bij angstreacties. Dit is omdat angst zich vaak vertaald in vermijding, wanneer jij angstig bent voor een situatie (bijvoorbeeld een slang aanraken) dan vermijd je deze liever. De onderzoekers zeggen dat dit voor fysiek minder fitte mensen een functie heeft, zij hebben namelijk minder fysieke mogelijkheden om te vluchten of te vechten wanneer dit moet. Mensen die fysiek fit zijn kunnen dit door hun lichamelijke conditie beter en hebben dus minder baat bij stress of angst om te kunnen overleven.

Bron: T. J. Schoenfeld, P. Rada, P. R. Pieruzzini, B. Hsueh, E. Gould. Physical Exercise Prevents Stress-Induced Activation of Granule Neurons and Enhances Local Inhibitory Mechanisms in the Dentate Gyrus. Journal of Neuroscience, 2013; 33 (18): 7770 DOI: 10.1523/JNEUROSCI.5352-12.2013

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.