Waarom een ‘gymbuddy’ gunstig kan zijn voor jouw resultaten

Je hebt een lange werkdag achter de rug en de bank en tv lonken. Maar eigenlijk wil je ook nog sporten. Je weet dat je je daarna goed voelt, maar toch is het lastig om de verleiding te weerstaan om direct op te bank neer te ploffen. Gelukkig krijg je op dat moment een appje van de vriend waarmee je altijd gaat sporten: “Sportkleren al aan? Geen smoesjes vandaag! ;)”. Vooruit. Zonder veel na te denken trek je je sportkleren aan en sta je 10 minuten later bij je vriend op de stoep. 

Studie: het nut van een sportmaatje

Blijkbaar werkt het erg goed om soms iemand te hebben die je vergezeld in het sporten. Dit vermoeden hadden de onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen [1] ook. Zij deden onderzoek naar of je wanneer je een nieuwe metgezel vindt waar je samen mee sport, dit ten goede komt aan de hoeveelheid keren dat je gaat sporten. Niet geheel verrassend bleek dit inderdaad zo te zijn. Zij vergeleken een groep van mensen die gewoon doorgingen met hun normale routine, met een groep die verzocht werd een ‘gym buddy’ te zoeken. Deze laatste groep bleek dus ook vaker te gaan sporten. Dit effect is dus in dit geval niet anekdotisch, maar gaat blijkbaar vaak op. 

Stress niveau

Een andere studie van de Universiteit van New England College of Osteopatic Medicine [2] keek ook naar de verschillen tussen stress niveaus van vergelijkbare groepen. In dit geval waren deze groepen mensen die een 12-weken durend programma individueel, of in groepsverband deden. Zo bleek dat de individuele groep meer moeite in hun fysieke activiteit stak in die periode. Echter, wanneer de onderzoekers naar de stress niveau’s gingen kijken, bleek er een flink verschil. De sporters die de 12 weken in groepsverband aan de slag waren gegaan, bleken een stress niveau te hebben die maar liefst 26 procent lager lag dan de individuele groep. Om de hoofdonderzoeker Dr. Dayna Yorks te quoten: “The communal benefits of coming together with friends and colleagues, and doing something difficult, while encouraging one another, pays dividends beyond exercising alone.”

Kwaliteiten van je sportmaatje

Terugkerend naar het onderzoek van de Universiteit van Aberdeen. Zij keken niet alleen naar of een sportmaatje voordelig was of niet, maar ook naar de eigenschappen die dit sportmaatje heeft. Hierbij verdeelden ze de manieren waarop mensen hun sportmaatje steunden in twee groepen: emotioneel en instrumenteel. Oftewel geeft diegene emotionele steun en aanmoedigingen, of vooral praktische steun, zoals nooit een sessie missen. Het bleek dat een maatje die emotionele steun biedt ervoor zorgde dat mensen meer gingen sporten. Het is dus vooral voordeling om de ander aan te moedigen, in plaats van alleen aanwezig te zijn samen. 

Personal Training en Small Group

Wij zien in de dagelijkse praktijk als Personal Trainers dat het motiveren van sporters, een stok achter de deur zijn en de gezelligheid van een training samen al een wereld van verschil kunnen maken voor mensen. Zeker wanneer sporten niet echt meer in iemands systeem zit. Het kan de ideale springplank zijn naar een gezonder en fitter leven. 

Ook zien wij bijvoorbeeld in de groepslessen het belang van gezelligheid en vriendschap. Een vaste groep mensen die elkaar motiveren voor- en tijdens de lessen zorgt ervoor dat deze mensen ook trouw blijven komen. Om deze voordelen te combineren met het persoonlijke en doelgerichte van een Personal Training, zullen wij de komende tijd beginnen met Small Group training. Juist ook om alle hierboven genoemde voordelen optimaal te benutten. Geïnteresseerd? Neem gerust een kijkje op onze website! 

[1] Pamela Rackow, Urte Scholz, Rainer Hornung. Received social support and exercising: An intervention study to test the enabling hypothesis. British Journal of Health Psychology, 2015; 20 (4): 763 DOI: 10.1111/bjhp.12139

[2] Dayna M. Yorks, DO; Christopher A. Frothingham, DO; Mark D. Schuenke, PhD. Effects of Group Fitness Classes on Stress and Quality of Life of Medical Students . The Journal of the American Osteopathic Association, November 2017, Vol. 117, e17-e25. doi:10.7556/jaoa.2017.140 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.