De Steunpilaren van Geestelijke Gezondheid; Slaap, Sport, Groente en Fruit.

Zit je de laatste tijd niet lekker in je vel? Heb je misschien last van een coronadip? Periodes waar onze mentale fitheid getest wordt komen steeds vaker voor en al helemaal in tijden van corona. Hoe ga je hier mee om en hoe houd je in periodes van stress je geestelijke gezondheid op peil?

De Steunpilaren

Volgens onderzoek van de University of Otago zijn er 3 gebieden die invloed hebben op onze geestelijke gezondheid. Deze zijn; slaap, sport en voeding. Wanneer we adequaat slaap krijgen, voldoende bewegen en we genoeg groente en fruit binnen krijgen dan heeft dat een positief effect op onze geestelijke gezondheid (1). Omdat deze gebieden onze geestelijke gezondheid steunt, worden deze gebieden (slaap, beweging, voeding) ook wel steunpilaren genoemd.

Slaap

We weten dat slaap belangrijk is voor niet alleen onze geestelijke gezondheid, maar ook fysieke gezondheid. We letten vaak alleen op de korte termijn gevolgen zoals vermoeidheid, verslechterde concentratie en prikkelbaarheid. Deze gevolgen zijn af en toe te vermijden met een goede bak koffie, maar weet dat elke nacht waar je slecht of weinig slaapt een impact kan hebben op je geestelijke en fysieke gezondheid. Onderzoek toont ook aan dat weinig slaap niet alleen problemen met je geestelijke gezondheid kan verergeren, maar ook een rol kan spelen in de ontwikkeling hiervan (2).

Slaap kwaliteit vs kwantiteit

Om je mentale fitheid op peil te brengen en of houden wordt er vaak aangeraden om tussen de 7 en 8 uur slaap te pakken per nacht. Wat alleen vaak over het hoofd wordt gezien is de kwaliteit van de slaap. Als je tussen de 7 en 8 uur per nacht slaapt hoeft nog niet perse te betekenen dat je voldoende slaap krijgt. Als jij in die 8 uur elk half uur wakker word door wat voor een reden dan ook, dan is je slaap kwaliteit slechter dan iemand die 6 uur aan een stuk doorslaapt. Let dus niet alleen op de kwantiteit van je slaap maar ook op de kwaliteit.

Tips voor het verbeteren van slaap kwaliteit

 1. Verminder blootstelling tot blauwe lichten (mobiel, laptop, tv) in de avond.
 2. Vermijd cafeïne inname in de avond.
 3. Vermijd of verminder middagdutjes.
 4. Zorg dat je slaap schema constant is (dezelfde tijd naar bed, dezelfde tijd opstaan).
 5. Verminder alcohol.
 6. Drink geen vloeistoffen vlak voordat je gaat slapen (zodat je er s’nachts niet uit hoeft).
 7. Sport en beweeg regelmatig, maar doe dit niet net voor het slapen gaan.
 8. Zorg voor een juiste temperatuur in de slaapkamer.
 9. Neem een warme douche.
 10. Zorg dat je een goed matras en kussens hebt.

steunpilaren van de geestelijke gezondheid

Beweging

Naast invloed op slaap heeft beweging ook invloed op onze geestelijke gezondheid. Het steekt elkaar allemaal een beetje aan, positieve ontwikkelingen in het ene gebied leiden vaak tot positieve ontwikkelingen in de andere gebieden. Dit zien we bij Gelukkig Lijf ook vaak terug in de praktijk. Wanneer een cliënt positieve ontwikkelingen maakt op het gebied van bijvoorbeeld voeding zorgt dit weer voor (positieve) ontwikkelingen op het gebied van beweging, slaap en algemene fitheid.

Beweging en geestelijke gezondheid

Als je zelf sport of regelmatig beweegt weet je hoe erg dit je kan oppeppen. Je concentratie verbetert, je voelt je fit en zit lekkerder in je vel. Het is dus bijna vanzelfsprekend dat regelmatig bewegen (sporten) een positieve invloed heeft op je mentale gezondheid. Het internet staat vol met artikelen en onderzoek met de positieve effecten van beweging op geestelijke gezondheid. Zo toont onderzoek van Michigan State University aan dat sporten angstklachten en somberheid in depressie enorm verminderd en tegelijkertijd je algemene humeur verbeterd (4). Probeer de volgende keer als je niet lekker in je vel zit iets te doen in de vorm van beweging zoals wandelen, fietsen, zwemmen of krachttraining en ervaar zelf de positieve effecten.

Voeding

Tot slot is er nog voeding, wat uiteraard ook een rol speelt in je geestelijke gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks rond de 300-400 gram groente en fruit binnen krijgen een beter welzijn ervaren dan mensen die minder dan 150 gram binnen krijgen (1). Daarnaast bevat voeding verschillen vitaminen en mineralen en wanneer men geen gevarieerd voedingspatroon heeft kunnen er tekorten ontstaan die invloed kunnen hebben op slaap of beweging en zo ook indirect weer effect hebben op je geestelijke gezondheid. Het is dus belangrijk dat je een voedingsplan volgt die past bij jouw doelen en levensstijl.

Slot

Om je mentale fitheid op peil te brengen en of houden moet je werken aan je slaap, voeding en beweging. Zoals hierboven ook al benoemd werd gaan deze 3 gebieden vaak samen en leidt een positieve ontwikkeling in het ene gebied tot een positieve ontwikkeling in het andere gebied. Het tegenovergestelde is vaak ook waar, dat problemen in het ene gebied zorgen voor problemen in het andere gebied. Hierdoor kan werken aan je mentale fitheid, fysieke gezondheid en of voeding overweldigend zijn. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen of hoe je verder moet? Wij bij Gelukkig Lijf helpen je graag verder en werken we samen met jou om je valkuilen in kaart te brengen en meer overzicht en grip te krijgen op je leven.

 

 1. Shay-Ruby Wickham, Natasha A. Amarasekara, Adam Bartonicek, Tamlin S. Conner. The Big Three Health Behaviors and Mental Health and Well-Being Among Young Adults: A Cross-Sectional Investigation of Sleep, Exercise, and Diet. Frontiers in Psychology, 2020; 11 DOI: 10.3389/fpsyg.2020.579205
 2. Scott AJ, Webb TL, Rowse G. Does improving sleep lead to better mental health?. A protocol for a meta-analytic review of randomised controlled trials. BMJ Open. 2017;7(9):e016873. doi:10.1136/bmjopen-2017-016873
 3. Mawer, R. (2021). 17 Proven Tips to Sleep Better at Night. Retrieved 14 June 2021, from https://www.healthline.com/nutrition/17-tips-to-sleep-better#2.-Reduce-blue-light-exposure-in-the-evening
 4. Carol A. Janney, Kathryn Fant Brzoznowski, Caroline R. Richardson, Richard R. Dopp, Michelle L. Segar, Dara Ganoczy, Ann J. Mooney, Lauren Emerson, Marcia Valenstein. Moving Towards Wellness: Physical activity practices, perspectives, and preferences of users of outpatient mental health service. General Hospital Psychiatry, 2017; 49: 63 DOI: 10.1016/j.genhosppsych.2017.07.004