Overgewicht en diabetes type 2 mogelijk vicieuze cirkel.

DiabetesWetenschappers van het Joslin sectie Integrative Physiology and Metabolism instituut hebben ontdekt dat bij overgewicht en diabetes type 2 bepaalde hormonen niet goed meer functioneren. Ze ontdekten dat de mitochondria (de energiecentrale van een cel) bij mensen met overgewicht en/of diabetes type 2 minder goed functioneren dan bij gezonde mensen. Specifieker is er een disfunctie in het Hsp60, wat kan leiden tot insuline resistentie en diabetes type 2. Verder vonden zij dat het hormoon leptine (het hormoon dat onder andere het hongergevoel reguleert) niet goed meer functioneert, waardoor het brein het “hongersignaal” blijft afgeven wat vervolgens weer leidt tot overeten. Er lijkt dus sprake te zijn van een vicieuze cirkel, mensen krijgen overgewicht hierdoor ontstaat er disfuncties in het brein en hormonen, waardoor mensen een grotere kans hebben op het overgewicht te behouden en diabetes type 2 te ontwikkelen. Gelukkig is er ook nog een positieve kanttekening, het blijkt namelijk dat deze effecten omkeerbaar zijn door middel van voldoende lichaamsbeweging en gewichtsverlies. Tevens zijn er ontwikkelingen gaande voor medicatie die in ernstige gevallen een uitkomst kunnen bieden.

Dit onderzoek toont aan hij moeilijk het kan zijn om van je overgewicht af te komen, omdat je brein niet meer op de juiste wijze je metabolisme reguleert. Echter toont het ook de ernst en het belang aan om zo spoedig mogelijk van je overgewicht af te komen, het wordt namelijk steeds moeilijker en daarbij wordt de kans op diabetes steeds groter. De juiste begeleiding van een professional kan je op weg helpen gezond te worden.

Bron: Thomas J. Wang, Debby Ngo, Nikolaos Psychogios, Andre Dejam, Martin G. Larson, Ramachandran S. Vasan, Anahita Ghorbani, John O’Sullivan, Susan Cheng, Eugene P. Rhee, Sumita Sinha, Elizabeth McCabe, Caroline S. Fox, Christopher J. O’Donnell, Jennifer E. Ho, Jose C. Florez, Martin Magnusson, Kerry A. Pierce, Amanda L. Souza, Yi Yu, Christian Carter, Peter E. Light, Olle Melander, Clary B. Clish, Robert E. Gerszten. 2-Aminoadipic acid is a biomarker for diabetes risk. Journal of Clinical Investigation, 2013; 123 (10).

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.