Krachttraining voor 50+ vrouwen; verstandig of niet?

Nog niet zo lang geleden was krachttraining vooral een mannenaangelegenheid. Daar is tegenwoordig al flink wat in veranderd. Echter, wanneer je naar de ‘oudere’ leeftijdsgroepen kijkt, zie je dat zeker onder vrouwen nog enige terughoudendheid bestaat. Spieropbouw wordt hier nog vaak geassocieerd met mannelijkheid, en de drempel om aan krachttraining te gaan doen is soms nog hoog. Is dit een terechte terughoudendheid? Of kunnen ook vrouwen van boven de 50 net zo goed aan hun spieropbouw (en -behoud) werken?

Absolute vs. Relatieve vooruitgang

Onderzoekers aan de UNSW Sydney [1] vroegen zich dit ook af. Omdat je in onderzoeken met kleinere aantallen deelnemers en een hele specifieke onderzoeksvraag vaak verschillende uitkomsten kan krijgen, werd er een zogenaamde meta-analyse uitgevoerd. Ze analyseerden 30 verschillende studies (met in totaal 1400 deelnemers) naar de effecten van krachttraining voor 50-plusser. Hier werd vooral gekeken naar de spiermassa en de vooruitgang in kracht.

Bij de interpretatie van de uitkomsten was het vooral belangrijk hoe er naar de data gekeken werd. Als je alleen naar de zogenaamde ‘absolute’ vooruitgang in spiermassa kijkt, zie je dat mannen hier hoger op scoren. Echter, wanneer je naar de ‘relatieve’ vooruitgang kijkt. Dus wat erbij komt in verhouding tot de spiermassa die er al was, vonden de onderzoekers amper verschil.

Het is dus voor zowel 50-plussers als voor trainers belangrijk om te weten dat de terughoudendheid voor vrouwen boven de 50 om aan krachttraining te doen, niet gebaseerd is op hoe hun lichaam reageert op dit type training. In verhouding maken zij evenveel vooruitgang als mannen. Wel zit er een verschil in welke lichaamsdelen vooruitgang maken. Bij vrouwen zou dit eerder in het onderlichaam zijn.

krachttraining 50 plussers

Vele voordelen krachttraining

Daarnaast is het sterker voelen en een grotere spiermassa niet het enige voordeel wat krachttraining te bieden heeft. Zo gaat door krachttraining je conditie, balans, flexibiliteit en botdichtheid aanzienlijk vooruit. Vraag een willekeurige deelnemer aan de Personal Training of groepslessen bij Gelukkig Lijf of ze positieve veranderingen hebben ondervonden op in ieder geval de eerste 3 factoren, en het antwoord zal waarschijnlijk bevestigend zijn. Daarnaast bevordert het de slaap en het gevoel van welzijn en verlaagt het de risico’s op blessures.

Dr. Hagstrom, de hoofdonderzoeker van de studie, geeft aan: “Krachttraining is enorm belangrijk en voordelig voor onze gezondheid, zéker voor oudere mensen. Het kan helpen om leeftijd gerelateerde ziekten, denk aan diabetes, hartziekten en artritis, te voorkomen of te verbeteren.” Daarnaast geven de onderzoekers aan dat deze uitkomsten veel reden geven om verder onderzoek te verrichten, bijvoorbeeld naar welke oefeningen het meest bevorderlijk kunnen zijn.

Dit onderzoek bevestigt wat wij bij Gelukkig Lijf in Arnhem en Apeldoorn al jaren zien: je bent nooit te oud om te bewegen en krachttraining speelt een hele belangrijke rol om je gezondheid tot op latere leeftijd op peil te houden. Wil jij onder professionele begeleiding ook beginnen met krachttraining? Of heb je weer even een stok achter de deur nodig om je trainingsroutine duurzaam en leuk te houden? Aarzel niet om een vrijblijvende kennismaking aan te vragen!

 

[1] Matthew D. Jones, Michael A. Wewege, Daniel A. Hackett, Justin W. L. Keogh, Amanda D. Hagstrom. Sex Differences in Adaptations in Muscle Strength and Size Following Resistance Training in Older Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. Sports Medicine, 2020; DOI: 10.1007/s40279-020-01388-4