Moeten we mentale en fysieke gezondheid meer als één geheel gaan zien?

“Meer psychologische zorgaanbieders zouden beter moeten kijken naar het betrekken van lichaamsbeweging in de behandeling van hun patiënten.” Zo luidt een van de conclusies van een grootschalig wetenschappelijk onderzoek van de Michigan State University (MSU) en de University of Michigan eerder dit jaar.

Zij vroegen 295 patiënten die onder behandeling waren voor mentale klachten of ze fysiek actiever wilden worden en of lichaamsbeweging verbeteringen bracht in hun gemoedstoestand en mate van angst. Ook wilden ze weten of de patiënten graag hulp van hun therapeut wilden bij het actiever worden qua lichaamsbeweging.

Wensen patiënten

Vijf-en-tachtig procent van de ondervraagden gaf aan dat ze meer wilden bewegen en meer dan tachtig procent was ervan overtuigd dat lichaamsbeweging inderdaad hielp bij het verbeteren van hun gemoedstoestand en mate van angst. Sterker nog, bijna de helft van de personen wilden dit graag bespreken met hun therapeut, en een groot gedeelte zou graag vaker advies willen van hun mentale zorgaanbieder over hun fysieke activiteit.

Effectiviteit beweging op mentale toestand

“Het is aangetoond dat fysieke activiteit effectief kan zijn in het verlichten van milde tot gematigde depressie en angst” aldus Carol Janney, hoofdauteur van de studie en assistent professor epidemiologie aan de MSU. “De huidige richtlijnen adviseren minimaal 30 minuten lichaamsbeweging voor minstens 5 dagen in de week om mentale en fysieke gezondheid te bevorderen, echter lukte een groot deel van de ondervraagden het helaas niet om deze aanbevelingen ook daadwerkelijk te halen.”

Meer dan de helft van de ondervraagden zei dat hun gemoedstoestand vaak in de weg stond om te kunnen gaan sporten. In Janney’s ogen geeft dit juist de mogelijkheid voor dokters en therapeuten om aanvullende begeleiding aan te bieden.

Integratie beweging en psychologische behandeling

Alleen wat houdt deze aanvullende begeleiding volgens haar in? “Het aanbieden van programma’s die fysieke activiteit stimuleren in klinieken voor mentale gezondheid kan een van de meerdere aanpakken zijn die de mentale en fysieke gezondheid van patiënten kan verbeteren.” Aldus de assistent professor.

Marcia Valenstein, senior auteur en professor emeritus in psychiatrie aan de University of Massachusetts is het hiermee volledig eens. “Mentale gezondheid programma’s moeten samenwerken met fitnessprogramma’s om de bereidheid van hun patiënten om meer te bewegen tegemoet te komen.” Zegt zij. “Deze ondersteuning kan komen door het integreren van personal trainers in mentale gezondheidsklinieken of door het hebben van sterke relaties met verschillende lokale sportaanbieders”

Zowel Valenstein en Janney zeggen dat psychiaters en psychologen de behoefte om meer te bewegen altijd moeten bespreken met hun patienten. Echter nemen in de praktijk heel weinig van hen echt de tijd om een goed plan om meer en vaker te bewegen te maken. Een reden hiervoor is dat veel van hen niet de juiste achtergrond hebben om te weten hoe en welke training de patiënten nodig hebben. “Echter, door samen te werken met gecertificeerde personal trainers en andere programma’s, kan het hen helpen om de juiste fysieke activiteit voor te schrijven en hun patiënten hierbij ook actief te kunnen helpen”.

De onderzoeksresultaten gaven onder andere ook aan dat zeker de helft van de patiënten graag hulp kreeg van een personal trainer en hiervoor ook bereid waren om extra te betalen, alleen dat dit onderwerp zelden werd besproken met hun therapeut. “Dit is een gemiste kans” aldus Valenstein. “Als we het voor zowel therapeuten en hun patiënten makkelijker kunnen maken om meer lichaamsbeweging te krijgen, kunnen we waarschijnlijk patiënten beter helpen om hun depressie en angst te verminderen” Als deze aanpak eenmaal bewezen is, zullen verzekeringsmaatschappijen eerder overwegen om deze aanpak vaker te gaan vergoeden, voegt ze eraan toe.

Onze aanpak

Het mag geen verrassing zijn dat de resultaten van dergelijke onderzoeken behoorlijk in ons straatje passen. Wij geloven in de combinatie van (personal) training en psychologische behandeling. Ook zien wij dagelijks de effecten van lichaamsbeweging op de gemoedstoestand op de mensen die bij ons sporten. In dat opzicht hadden we ook weinig andere resultaten verwacht van een dergelijk onderzoek.

Daarbij zijn wij het volkomen eens met de uitspraak dat wanneer deze aanpak vaker en vaker succesvol blijkt te zijn, verzekeringsmaatschappijen nog sneller deze aanpak zullen gaan vergoeden. Zo worden onze pakketten vaak deels al vergoed door verzekeringsmaatschappijen (zie hier voor meer informatie), maar de effectiviteit van het aanpakken van zowel fysieke als mentale gezondheid als één geheel wordt lang nog niet altijd herkend.

Dus om terug te komen op de vraag uit de titel, wat ons betreft moeten we fysieke en mentale gezondheid absoluut meer als één geheel gaan zien. En zoals hierboven besproken lijkt de wetenschap ook steeds vaker deze richting in slaan. Hoopgevend!

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.