Ga jij sporten in het nieuwe jaar?

Het lijkt zo’n eenvoudige vraag. Ga jij sporten in het nieuwe jaar? Toch is dit een krachtige vraag, vooral als het gaat om het maken van goede voornemens. Meer dan veertig jaar onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat deze vraag stellen tot wel zes maanden na het stellen van de vraag nog effect heeft.

Hoe werkt deze manier van vragen?

Stel je voor dat je met een vriend praat over goede voornemens. Jullie zijn optimistisch en maken een lijstje met voornemens voor januari en besluiten meteen een actieplan te maken voor de eerste weken. Je vriend vraagt: ‘Ga jij meer groente eten deze week?’ en jij zegt ja.

Vanaf nu is het zo dat elke keer als je voor een keuze staat die te maken heeft met groente eten (broccoli of toch dat patatje?) je een psychologische prikkel krijgt. Je wordt namelijk herinnerd aan de vraag van je vriend en voelt je misschien zelfs wel wat ongemakkelijk als je toch voor dat patatje zou kiezen.

Mensen zijn geneigd om te kiezen voor de optie met de minste onprettige gevoelens. En hierdoor zal je dus sneller kiezen voor de broccoli dan voor het patatje. Het verloopt dus ongeveer zo:

Psychologische prikkel uitleg

Dit proces is bijzonder, want vreemd genoeg werkt dit effect nog lang door. In bepaalde gevallen zelfs wel een half jaar! En het werkt dus alleen als het in de vorm van een vraag is. ‘Ik wil meer groente eten deze week’ heeft dus minder effect dan ‘ga je meer groente eten deze week?’.

Waarom is dit interessant voor jouw goede voornemens?

In het kort komt het erop neer dat als je goede voornemens aan het maken bent (afvallen, meer sporten, stoppen met roken, gezonder leven) je beter aan jezelf kunt vragen ‘ga ik sporten in 2017?’ dan dat je bedenkt ‘ik ga meer sporten in 2017’. Ze blijven dan veel langer in je hoofd zitten waardoor je vaker gezonde keuzes maakt.

Op deze manier kun je al je voornemens verbeteren:

  • Ga ik meer gezonde keuzes maken in mijn voedingspatroon?
  • Ga ik stoppen met roken?
  • Ga ik werken aan een gezonder leefpatroon?
  • Ga ik beginnen met sporten?
  • Ga ik mijn sportdoelen verbeteren?
  • Ga ik werken aan een gelukkig lijf?

De vragen werken het allerbest als je ze opschrijft en je ze kunt beantwoorden met ‘ja’ of ‘nee’.

Je hoeft het niet alleen te doen

Lukt het niet om je goede voornemens op deze manier te verwoorden? Geen probleem! Deze manier van vragen stellen werkt ook heel goed als iemand anders ze aan je stelt. Misschien heb je een vriend(in), partner of familielid die je kan helpen.

Bij Gelukkig Lijf helpen we je ook graag met het stellen van haalbare doelen en heb je altijd iemand om je heen die de juiste vragen weet te stellen.

Hoe ziet jouw goede voornemen eruit?

Nu je weet dat je goede voornemens beter kunt verwoorden als vraag aan jezelf, hoe ziet jouw goede voornemen er voor 2017 dan uit? Laat je reactie hieronder achter en inspireer ook anderen met je voornemen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.