Afslank of plantaardige supplementen en energiedrankjes potentieel gevaar voor de lever

supplementenHet lijkt te mooi om waar te zijn, maar de verleiding is zo groot. Je koopt een potje pillen/poeder/drank, neemt het tot je en je lichaamsvet smelt als sneeuw voor de zon. Het wordt ook nog eens over de toonbank verkocht, op het etiket staat een prachtig strak lichaam afgebeeld en als klap op de vuurpijl is het gemaakt van plantaardige producten dus het zal wel hartstikke veilig zijn. Ideaal toch?! Toch? Nee dus! Zoals ik al zei het lijkt te mooi om waar te zijn en wanneer het deze schijn heeft is dat vaak ook zo, sterker nog deze producten kunnen een groot gevaar voor de gezondheid zijn!

Op de laatste (78ste) jaarlijkse bijeenkomst van het American College of Gastroenterology’s werden 4 aparte casussen gepresenteerd, waarbij patiënten ernstige leverproblemen ondervonden door het gebruik van afslank of plantaardige supplementen of energiedrankjes. Het gebruik van deze middelen kan ernstige gezondheidsproblemen opleven om meerdere redenen. 1 van deze redenen is dat mensen die deze producten gebruiken dit vaak niet vermelden aan hun huisarts. Hierdoor worden bijwerkingen of eventuele gevaren in combinatie met medicijnen over het hoofd gezien. Een andere reden is dat deze supplementen niet hoeven te voldoen aan de strenge controles en uitgebreid onderzoek die medicijnen ondergaan voordat deze de consument bereiken. Een van de casussen betrof een 52 jarige vrouw die sinds 2 dagen een afslank supplement gebruikte, gebaseerd op groene thee extract. De vrouw werd hevig brakend naar de spoedeisende hulp gebracht, de diagnose was hepatotoxiciteit (beschadiging van de lever door chemische substanties) met een lever transplantatie als gevolg! Volgens Dr. Halegoua-De Marzio, haar behandelaar was de leverbeschadiging geheel toe te schrijven aan het afslank product dat zij tot zich had genomen. Andere voorbeelden waren: levercirrose door het gebruik van het plantaardige supplement Black Cohosh (zilverkaars), permanente lever schade door bodybuilding vetverbrandingssupplementen en acuut lever falen door het langdurig gebruik van suikervrije energie drank.

Hoe mooi de plaatjes ook zijn en hoe goed de verkoopverhalen ook klinken, laat je niet misleiden. Producten zoals hierboven beschreven worden vaak van de markt gehaald vanwege gezondheidsklachten, echter is dit mosterd na de maaltijd. Omdat deze producten niet dezelfde behandeling krijgen als medicijnen zijn de consumenten min of meer levende proefkonijnen. Afvallen, gespierder worden of gezonder leven komt niet uit potjes, de basis is en blijft altijd gezonde voeding en voldoende beweging.

Bron: American College of Gastroenterology (ACG) (2013, October 14). Herbal, weight loss supplements, energy drink associated with liver damage, liver failure. ScienceDaily.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.