Oktober borstkankermaand; sporten verlaagt de kans op borstkanker

pink-ribbonOktober staat ieder jaar in het teken van borstkanker, deze vorm van kanker neemt in Nederland iedere dag 9 levens. Het is dan ook goed dat er veelvuldig onderzoek naar gedaan wordt en er jaarlijks een maand lang aandacht voor is onder de media.

Recentelijk onderzoek gedaan door de American Cancer Society toont aan dat sporten de kans op borstkanker kan verkleinen. Het onderzoek is gedaan onder 73,615 postmenopauzale vrouwen gedurende 17 jaar (!). Het bleek dat vrouwen die gematigd bewogen (minimaal 7 uur wandelen per week) 14% minder kans hadden op het ontwikkelen van borstkanker in vergelijking met de vrouwen die maximaal 3 uur per week bewogen. Vrouwen die aan een meer actievere vorm van lichaamsbeweging deden, waarbij de hartslag omhoog gaat en er gezweet wordt hadden maar liefst een 25% lagere kans op borstkanker. Voorbeelden van deze activiteiten zijn onder andere personal training, aerobics, hardlopen etc. Deze goede resultaten bleven overeind nadat er gecontroleerd was (over)gewicht en menopauzale hormoontherapie. Dit wil zeggen dat lichaamsbeweging ondanks eventueel overgewicht of hormoontherapie nog steeds positieve effecten had op het (niet) ontwikkeling van borstkanker.

Hoe lichaamsbeweging de kans op borstkanker verlaagt is niet helemaal duidelijk. Een hypothese is dat lichaamsbeweging hormonen als oestrogeen en insuline reguleert, deze hormonen zijn betrokken bij de ontwikkeling van borstkanker.

Bron: Hildebrand JS, Gapstur SM, Campbell PT, Gaudet MM, Patel AV. Recreational physical activity and leisure-time sitting in relation to postmenopausal breast cancer risk. Cancer Epidemiology, Biomarkers, and Prevention, October 2013

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.