Effectief samen afslanken

Bij Gelukkig Lijf is het niet ongewoon dat koppels samen personal training lessen volgen, voor slechts een paar euro extra. Zo kon je bijvoorbeeld in een eerdere blog lezen hoe Donny en Annika samen enorm goed onderweg zijn om hun doelen te bereiken. Zo vertelde Annika over Donny: “Als ik hem zo bezig zie, hij doet echt z’n best. We doen het echt samen, dat maakt je ook trots op elkaar.”

Dat Annika en Donny deze vooruitgang samen gemaakt hebben lijkt niet geheel toeval te zijn als we naar de wetenschap kijken. Uit onderzoek van de Universiteit van Connecticut (1) blijkt dat mensen die de moeite nemen om gewicht te verliezen, niet alleen zichzelf helpen, maar ook de mensen om zich heen.

Het onderzoek hield de voortuitgang in gewichtsverlies van 130 koppels bij over een periode van 6 maanden. De onderzoekers ontdekten dat wanneer de ene partner de beslissing maakte om af te slanken, de kans groot was dat zijn of haar partner ook gewicht zou verliezen, zélfs als diegene niet actief deelnam aan het afslankproces.

Tijdens de studie verloor ongeveer één-derde van de partners die niet actief aan het afvallen waren 3 procent of meer van hun initiële lichaamsgewicht na 6 maand. Een daling van drie procent van het lichaamsgewicht wordt over het algemeen gezien als een meetbaar gezondheidsvoordeel.

De hoofdonderzoeker, professor Amy Gorin, noemt het een ‘ripple-effect’: “Wanneer een persoon zijn/haar gedrag verandert, dan zullen de mensen om diegene heen ook veranderen. Of de patiënt nou werkt in samenwerking met de gezondheidszorg, een gemeenschaps- of lifestyle gerichte aanpak zoals Weight Watchers, of in zijn/haar eentje gewicht probeert te verliezen, hun nieuwe gewoontes kunnen bij alle vormen voordelig zijn voor de mensen in hun omgeving.”

(source: https://findtrubalance.com/Approach)

De studie, gepubliceerd in het ‘peer-reviewed’ medische blad Obesity, vond daarnaast ook dat de snelheid waarin koppels afvielen aan elkaar gelinkt was. In andere woorden, als de ene partner gewicht verloor in een geleidelijk tempo, dan was dat vaak bij de andere partner ook. Echter, hetzelfde gold wanneer de ene partner moeite had met afvallen. Ook dan zal de ander vaak ook moeite hebben. “Hoe we onze eet- en beweeggewoontes veranderen kan anderen dus in zowel een positieve als negatieve manier beïnvloeden” aldus Gorin.

We zouden dus voorzichtig kunnen concluderen dat op het moment dat je partner er ook de vruchten van kan plukken wanneer jij zelf een afslanktraject aangaat (natuurlijk bij Gelukkig Lijf!). Mooi meegenomen!

Echter, als we verder de literatuur in duiken, zie je dat de manier waarop partners omgaan met het afslanktraject behoorlijke impact kan hebben op de zowel relatie en het afvallen zelf.

Dr. Dailey, interpersoonlijke communicatie expert heeft hier onderzoek (2) naar gedaan: “Partners creëren samen de omgeving waarin gewicht verloren wordt. Het gedrag van een partner die het gewichtsverlies steunt kan op een andere manier geïnterpreteerd worden afhankelijk van de omgeving. Bijvoorbeeld, iemand die tijdens het afvalproces de focus wil leggen op het dieet, maar zijn/haar partner focust meer op beweging, dan zal eerstgenoemde de suggestie om meer te gaan wandelen als opdringerig en niet erg behulpzaam interpreteren. Echter, wanneer beiden op één lijn zitten over hoe het gewicht verloren gaat worden, zou deze suggestie juist als enorm welkom ervaren worden.”

Wat we hiervan kunnen leren is dat partners kunnen profiteren van het overleggen over zowel de beste ‘omgeving’ waarin ze willen afvallen en over de manier van ondersteunen van de partner, om hun progressie effectiever te faciliteren. Uiteindelijk zal dit ze meer helpen een betere balans tussen hun gewichtsverliesdoelen en hun relatie te behouden.

Denk eens kort aan je eigen relatie. Zitten jullie op hetzelfde vlak qua ideeën over het afvalproces? Hoe moedigen jullie elkaar aan? Of wellicht overweeg je nu je partner in te schrijven bij Gelukkig Lijf zodat je zelf mee kan profiteren zonder wat te doen? 😉

Kijk gerust, alleen of samen met je partner, verder op onze site en ontdek de mogelijkheden, bijvoorbeeld van personal training bij Gelukkig Lijf.

 

Bronnen:

(1) Amy A. Gorin, Erin M. Lenz, Talea Cornelius, Tania Huedo-Medina, Alexis C. Wojtanowski, Gary D. Foster. Randomized Controlled Trial Examining the Ripple Effect of a Nationally Available Weight Management Program on Untreated Spouses. Obesity, 2018; DOI: 10.1002/oby.2209

(2) René M. Dailey. Strategies in Context: How Perceptions of Romantic Partner Support for Weight Loss Vary by the Relational Context. Health Communication, 2018; 1 DOI: 10.1080/10410236.2018.1461584

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.