
Auteur: Julian van Heukelum
[sgmb id=”1″]
Als je bewust bezig bent met je voeding en gezondheid, is het belangrijk om te weten wat er op het etiket van een product staat. Maar hoe lees je eigenlijk een etiket op een product?
Macronutriënten
Ten eerste zijn macros (macronutriënten) een belangrijk onderdeel om naar te kijken. Dit zijn de grote voedingsstoffen die in het product zitten, zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Afhankelijk van jouw specifieke voedingsbehoeften en doelen, wil je misschien meer of minder van bepaalde macronutriënten consumeren. Voorbeelden van producten met een hoog gehalte aan eiwitten zijn bijvoorbeeld magere kwark, kipfilet en tonijn, terwijl producten zoals brood en pasta vaak een hoog gehalte aan koolhydraten bevatten.
Vervolgens is het ook belangrijk om de ingrediëntenlijst te bekijken. Deze lijst geeft weer welke ingrediënten er in het product zijn verwerkt, en in welke hoeveelheid. De ingrediënten worden vaak in volgorde van hoeveelheid weergegeven, waarbij het ingrediënt dat het meest voorkomt als eerste wordt genoemd. Als suiker bijvoorbeeld hoog op de lijst staat, betekent dit dat het product veel suiker bevat. Als je een bepaald ingrediënt wilt vermijden of minderen in je dieet, kun je het beste de ingrediëntenlijst lezen en er zeker van zijn dat het ingrediënt niet hoog op de lijst staat.
“Laag in of hoog in”
Een ander aspect om op te letten bij het lezen van een etiket, is de vermelding “laag in vet” of “hoog in eiwitten”. Hoewel dit op het eerste gezicht een gezonde keuze lijkt, kan het misleidend zijn. Producten die “laag in vet” zijn, bevatten vaak meer suiker om de smaak te verbeteren. Het is daarom belangrijk om ook de portiegrootte en het aantal calorieën per portie te bekijken. Als een portie klein is, kan het totale aantal calorieën nog steeds hoog zijn, waardoor je uiteindelijk meer calorieën binnenkrijgt dan je misschien denkt. “Hoog in eiwitten” betekent niet dat je meteen het juiste aantal eiwitten binnenkrijgt. Een reep kan “hoog in eiwitten” zijn, maar vervolgens maar 3% van je dagelijkse behoefte zijn. In dat geval had je beter voor een bakje magere kwark kunnen gaan.
Voedingswaarde
Tot slot, vergeet niet dat je niet alleen naar het etiket van een product moet kijken, maar ook naar de voedingswaarde in zijn geheel. Kies zoveel mogelijk voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen en vermijd producten met veel toegevoegde suikers en bewerkte ingrediënten.
Hopelijk heb je wat gehad aan deze informatie en kun je met een gerust hart gezonde keuzes maken in de supermarkt!
[sgmb id=”1″]
Wil jij (max 1x p.w.) Gratis Tips Omtrent Training, Voeding, Psychologie en Leefstijl? Schrijf je dan nu in!