Actieve kinderen minder snel depressief

Actief kindUit eerder onderzoek bleek al dat volwassenen die voldoende bewegen minder kans hebben op een depressie. Tot nu toe was nog niet onderzocht of dit ook bij kinderen het geval is.

Inmiddels hebben Noorse onderzoekers de conclusie getrokken dat ook bij kinderen een actief leven de kans op een depressie vermindert.

De definitie van een actief kind

Bij het onderzoek is uitgegaan van verschillende dagelijkse en intense activiteiten waarbij een kind buiten adem raakt of zweet. Honderden (bijna 800!) kinderen zijn voor dit onderzoek ruim vier jaar gevolgd om te bekijken wat het effect is van beweging op de symptomen van een depressie.

Het onderzoek

De kinderen begonnen met het onderzoek toen ze zes jaar waren en twee jaar later zijn zij opnieuw onderzocht. Tijdens deze periode werd de lichamelijke activiteit gemeten door een soort geavanceerde stappenteller. Daarnaast werden ook de ouders van de kinderen bevraagd over de mentale gezondheid van de kinderen.

Het onderzoeksresultaat

Na het bestuderen van alle data kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de kinderen die veel bewegen en een actief leven hebben minder symptomen van depressie vertoonden dan de minder actieve kinderen.

Dit is een belangrijk resultaat omdat dit suggereert dat regelmatig bewegen (de ontwikkeling van) een depressie op latere leeftijd kan beïnvloeden.

Overigens hebben de onderzoekers geen aanleiding gevonden om te denken dat kinderen die in een vroeg stadium symptomen van depressie vertonen, op latere leeftijd ook minder bewegen.

Gamen en bankhangen vormt geen risico voor kinderen

Hoewel er bij pubers en volwassenen is aangetoond dat leven als een ‘couch potato’ (veel tv kijken, gamen en bankhangen) een relatie heeft tot depressie, is dit bij het kinderonderzoek niet het geval. Er is bij jonge kinderen vooralsnog geen reden om aan te nemen dat veel bankhangen leidt tot depressieve symptomen.

Conclusies van dit onderzoek

Dit is wederom een onderzoek dat aantoont dat regelmatig bewegen en een actieve levensstijl waarbij je zweet of buiten adem raakt een positieve invloed heeft op je mentale gezondheid.

Geef je kind(eren) een reden om regelmatig lekker te ravotten, te rennen of te sporten. Dat houdt ze fit, gezond en gelukkig. Ook op  latere leeftijd!

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.