Hoe een boek lezen je gedrag kan veranderen

Ja je leest het goed. Het lezen van een boek kan daadwerkelijk je gedrag en karakter veranderen. Nu denk je misschien dat dit een aanleiding tot zelfhulpboeken is, maar dat is het niet, deze boeken zijn fictie! Ga eens terug in de tijd en beeld je in dat je voor het eerst een goed boek las waarbij een personage je heel erg aansprak. Vaak spreekt een personage je je aan omdat hij of zij iets doet waar je van onder de indruk raakt, iets wat je inspireert. Misschien heeft de personage een heel sterk doorzettingsvermogen en maakt dat indruk, omdat je dit zelf ook wilt. Lees dan vooral door, want volgens onderzoek kan dit ervoor zorgen dat je dit gedrag overneemt (1)!

Onderzoek

Onderzoekers van Ohio State University hebben onderzocht wat het lezen van een boek voor mensen kan beteken. Ze hebben vooral gekeken naar wat het met je doet als je een boek leest en de emoties, karaktereigenschappen of gedachtes met de hoofdpersonage deelt. Het blijkt dat wanneer dit het geval is en het personage een bepaalde ontwikkeling doorgaat en obstakels overkomt, de lezer dit ook sneller zou doen en zo bepaald gedrag overnemen.

Het was wel belangrijk voor de lezer om volledig op te kunnen gaan in het verhaal en in de huid te kruipen van het personage. Zo kon de lezer als ware ervaring opdoen door de ontwikkelingen te doorgaan alsof hij of zij dit personage was. Deze ervaring leidt dan weer tot eventuele gedragsverandering. Wordt je tijdens het lezen constant eraan herinnert dat het een verhaal is en je je daardoor niet kan inleven (er hangt bijvoorbeeld een spiegel in de kamer waardoor je jezelf de hele tijd ziet), dan is er weinig sprake van gedragsverandering.

lezen

En videogames dan?

Ben je niet een echte lezer en speel je in je vrije tijd liever videogames? Goed nieuws, want het blijkt dat ook videogames een rol kunnen spelen in gedragsverandering. Onderzoek laat zien dat wanneer je je avatar in een videogame aanpast dit je gedrag kan veranderen door eventuele doelen laat visualiseren (2). Zo helpt het mensen met overgewicht te visualiseren hoe het zou zijn als ze fitter waren. 

Slot

Wie had dat gedacht? Dat je met een beetje ontspanning tegelijkertijd ook nog eens je gedrag kan veranderen. Nu kan niemand je meer zeggen dat lezen niet productief is en dat videogames slecht voor je zijn. Pak een boek en lezen maar!

Gelukkig Lijf

Vaak heeft gedragsverandering meer nodig dan alleen een boek lezen of een virtuele avatar aan te passen. Misschien vind je lezen of videogames allebei niks. Gelukkig Lijf kan je helpen met gedragsverandering, zowel op mentaal als fysiek vlak. Wacht niet langer en vraag de gratis proefles aan en zie wat te voor jou kunnen beteken

  1. Ohio State University. (2012, May 7). ‘Losing yourself’ in a fictional character can affect your real life. ScienceDaily. Retrieved December 6, 2021 from www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120507131948.htm
  2. University of Missouri-Columbia. (2012, November 6). Virtual reality could help people lose weight, fight prejudice. ScienceDaily. Retrieved December 8, 2021 from www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121106162152.htm