Sporten, meer dan afvallen alleen!

Dat regelmatig sporten en bewegen goed voor ons is, weten we onderhand allemaal wel. Vraag willekeurige mensen op straat waar sporten goed voor is en het overgrote deel zal het direct associëren met afvallen, vet verlies en een goed lijf. Terecht natuurlijk. Deels althans, want het is makkelijk om de vele andere voordelen van sporten over het hoofd te zien!

Alleen wat zijn deze voordelen dan precies? Als we de wetenschappelijke literatuur induiken, duurt het niet lang voordat een heel recent onderzoek al enkele antwoorden kan geven op deze vraag. Een studie van het UT Southwestern’s O’Donnell Brain Institute, in februari van dit jaar gepubliceerd, concludeerde na onderzoek dat hoe lager de fitheid van een persoon is, hoe eerder er afbraak van vitale zenuwvezels plaats vindt.

Afbraak van vitale zenuwvezels, dat klinkt niet best. Maar wat betekent het in de praktijk? Dr. Kan Ding, de neuroloog die het onderzoek leidde, vatte het pakkend samen: “Dit onderzoek ondersteunt de hypothese dat het verbeteren van iemands fysieke fitheid zowel de gezondheid van hun hersenen verbetert, als het verouderingsproces afremt.”

Deze negatieve effecten op de hersenen hebben te maken met het hersenweefsel dat men ook wel ‘witte stof’ stof noemt. Deze witte stof bestaat uit miljoenen bundels van zenuwvezels waardoor neuronen in ons brein kunnen communiceren. Het onderzoek toonde aan dat een lagere fitheid van een persoon geassocieerd wordt met een zwakkere ‘witte stof’, wat op zijn beurt weer samengaat met een lagere hersenfunctie, cognitieve achteruitgang en geheugenproblemen die vaak samengaan met dementie.

Bij Gelukkig Lijf moeten we onze cliënten er soms ook even aan helpen herinneren dat sporten zoveel meer voordelen heeft dan alleen afvallen. Dit motiveert ons alleen maar meer om onze cliënten zo goed mogelijk te helpen om hun ‘beste zelf’ te zijn. Én sporten blijkt dus enorm goed te zijn voor je geheugen, dus trainingen vergeten zit er voor jullie niet meer in!

Wil je meer weten hoe wij jou kunnen helpen om je fitheid te verbeteren?

[ninja_form id=9]

Referenties

  1. Kan Ding, Takashi Tarumi, David C. Zhu, Benjamin Y. Tseng, Binu P. Thomas, Marcel Turner, Justin Repshas, Diana R. Kerwin, Kyle B. Womack, Hanzhang Lu, C. Munro Cullum, Rong Zhang.Cardiorespiratory Fitness and White Matter Neuronal Fiber Integrity in Mild Cognitive ImpairmentJournal of Alzheimer’s Disease, 2017; 61 (2): 729 DOI: 3233/JAD-170415

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.