Hoe houd je een goede balans tussen werk, familie en hobby’s?

De juiste balans houden tussen werk, familie en hobby’s kan een behoorlijke uitdaging zijn. Meer dan eens krijgen wij de vraag hoe klanten bijvoorbeeld sporten in hun dagelijkse (of wekelijkse) routine kunnen krijgen, zonder dat de rest van de bezigheden daaronder lijdt. Uiteraard ligt dit voor iedereen net weer anders, maar toch is het interessant om hier eens wat verder in te duiken.

Routines CEO’s

Een interessante steekproef onder 17 CEO’s over hun dagelijkste routines, beschreven in dit artikel, laat zien hoe mensen die het over het algemeen ontzettend druk hebben hun dag indelen. De schrijver verbaasde zich over de gelijkenissen die te zien waren in de verschillende routines. Wat waren de drie grootste overeenkomsten?

Start vroeg: Tachtig procent van de ondervraagden startte hun dag al voor half 6. De ochtend lijkt bij uitstek het moment op de dag om dagelijkse taken al af te ronden voordat de dag goed en wel begonnen is. 

Sport elke morgen: De manier waarop de meeste CEO’s hun dagelijkse sportmoment pakken, is dan ook in de morgen. Slechts 2 van de 17 ondervraagden sportte helemaal niet, maar vonden wel dat ze dat zouden moeten doen. Wederom was voor veruit de meesten (70 procent) de ochtend de enige mogelijkheid om hun workout te doen. Diegene die het niet lukte om in de ochtend te sporten, werden creatief met het zoeken naar een ander gaatje in hun planning. Een van hen gebruikte bijvoorbeeld de lunchpauze hiervoor. 

Maak familie-tijd: Wederom wordt er in de ochtend gelijk tijd gemaakt voor de familie en het gezin. Het ontbijt (en eventueel naar school brengen van de kinderen) wordt heel bewust samen gedaan. Wanneer je niet precies weet wat de dag gaat brengen en hoe laat je thuis komt, kan het ongestoord doorbrengen met je familie in de ochtend al een enorme winst zijn.

Balans werk en vrije tijd

Uiteraard hoef je niet persé voor dag en dauw uit de veren om je doelen te bereiken of om je dag goed in te kunnen delen. CEO’s zijn over het algemeen drukker dan de meesten van ons en stellen hoge eisen aan zichzelf qua carrière. Maar toch kunnen we er zeker veel van leren. 

Het is namelijk geen toeval dat deze behoorlijk drukke mensen bewust tijd vrij maken om te sporten en voor tijd met hun familie. Ze weten dat dit ervoor zorgt dat ze de rest van dag ook aankunnen. Sterker nog, als we naar wetenschappelijk onderzoek kijken op dit vlak, komen we interessante conclusies tegen. Onderzoekers van verschillende universiteiten in Amerika concludeerden op basis van 476 werkende volwassenen dat deelnemers die regelmatig sporten, er meer vertrouwen in hebben dat ze goed om kunnen gaan met het behouden van de balans tussen werk en vrije tijd. Daarbij waren ze minder snel geneigd om gestresst te worden op hun werk. 

Zoals de onderzoekers zelf zeggen: “Het idee klinkt counter-intuïtief. Hoe kan het zo zijn dat nog een activiteit toevoegen aan onze dag helpt bij het verlichten van stress en ons beter maakt in het omgaan met de balans tussen werk en familie? We denken dat sport een manier is om los te komen van je werk, zowel fysiek als mentaal. En daarbij helpt het om ons goed te laten voelen over onszelf.” 

In de praktijk

Het loont dus om eens voor jezelf na te gaan wat je belangrijk vindt (bijv. tijd met gezin), of om te weten welke activiteiten een positieve invloed hebben op de rest van je dag (bijv. sporten). Hierdoor is het gelijk een stuk makkelijker om hier tijd voor vrij te maken. Je ziet immers het belang ervan in, en zet het nu als eerste op je prioriteitenlijstje. In plaats van alleen te kijken naar dingen die ‘moeten’.

Soms is het lastig om in je eentje uit te zoeken wat je belangrijk vindt in je leven, welke dingen je helpen of juist in de weg staan om je doelen te behalen en om dit ook daadwerkelijk blijvende veranderingen te laten zijn. Wanneer je hier hulp bij kan gebruiken, en tegelijkertijd wil werken aan je fysieke doelen, zou het All-In Pakket bij ons een goede match kunnen zijn. Door onze kennis en ervaring met mental coaching, zien wij het belang van je dagelijkse routine als geen ander in. Hierdoor kunnen wij naast jou staan om blijvende veranderingen te bewerkstelligen, op zowel mentaal als fysiek niveau. 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.