Moeite met thuiswerken? Hier wat tips om productief te blijven en je prestatie vermogen te verbeteren.

In tijden van corona en veel thuis werken hangen ons werk en privéleven steeds meer samen en dit kan effect hebben op ons prestatievermogen. Wat ooit je eettafel was is nu je bureau, je slaapkamer wordt gebruikt als een meeting room en je storende collega’s zijn nu je huisgenoten. Inmiddels is dit het nieuwe normaal, maar dat betekent niet dat het makkelijk is. Misschien merk je het wel, vaker een discussie met je vriend(in) of buren, constant de mail checken (zelfs op het toilet en voor het naar bed gaan) en problemen met concentratie, maar hoe ga je hiermee om?

Privé/werk gescheiden

Het probleem met thuiswerken is dat het vaak lastig is om een balans te vinden tussen privé en werk. Met thuiswerken is het niet zo dat je je kantoor en werk verlaat, een stukje rijdt en dan thuis komt en je werk achter je kan laten. Nee, veel mensen werken nu in dezelfde ruimte waar ze slapen, koken en leven. De werkdag kan dan voorbij zijn, maar je bent nog steeds in dezelfde ruimte en dit is een van de vele redenen die het moeilijk maken om privé en werk gescheiden te houden. Deze disbalans tussen werk en privé heeft dan weer invloed op je prestatievermogen.

Prestatievermogen en thuiswerken

Dus hoe brengen we dat prestatie vermogen weer naar hoe het was? Dit wordt gedaan door grenzen te stellen als het aankomt van het mixen van werk en privé. Recent onderzoek heeft hier de beste technieken voor gevonden en deze verdeeld in vier gebieden; physical (fysiek), behavioral (gedrag), temporal (tijd gerelateerd) en communication (communicatie) (1).

Physical

 • Creëer een werkzone/kantoor. Kies een kamer of plek uit in je huis waar je alle werk gerelateerde dingen doet en ook alleen daarvoor gebruikt.
 • Gebruik een noise cancelling apparaat of oortjes om geluiden van buitenaf te minimaliseren. Een ventilator is ook een optie.
 • Gebruik felle lampen die vaak geassocieerd zijn met kantoor licht en niet gedempt licht dat vaak voorkomt in huis.
 • Zorg ervoor dat objecten (e.g. een volle wasmand) die te maken hebben met huishoudelijke taken niet in zicht zijn tijdens werk.

Behavioral

 • Check mail, appjes, berichtjes met intervals en niet de hele tijd.
 • Log uit van werk gerelateerde apps of sluit werk gerelateerde browsers.
 • Zet je werk telefoon uit na de werk dag (als je beroep dit toelaat)
 • Investeer in een werk en privé telefoon om het meer gescheiden te houden.
 • Probeer zo min mogelijk in de buurt van je “kantoor” of werkzone te komen in je vrije tijd.
 • Draag je werkkleding tijdens werk en kleed je om als werk voorbij is.
 • Verdeel je werktaken zo dat de taken die het meeste tijd en concentratie kosten worden gedaan wanneer het thuis het kalmst is.

thuiswerken

Temporal

 • Werk met tijdblokken
 • Maak een schema met je partner/huisgenoten om te kijken wie wanneer en welke huishoudelijke/gezinstaken op zich kan nemen.
 • Start en eindig je werkdag op dezelfde tijd en probeer vaste pauzes in te lassen.

Communication

 • Bespreek verwachtingen en je werkschema met alle huisgenoten. Wat verwacht je dat er gedaan wordt als je in een meeting zit die uitloopt en iemand een kind van school moet halen. Zijn er bepaalde tijden wanner het stil moet zijn in huis? Etc.
 • Geef duidelijke grenzen aan wanneer en hoe iemand het beste contact met jou kan opnemen tijden het werk.
 • Bespreek verwachtingen met werkgevers en werknemers.
 • Bespreek je werkschema met buren zodat jullie met elkaar rekening kunnen houden.

Segmentors vs Integrators

Hoe streng je bent in het stellen van grenzen bepaal je natuurlijk zelf en verschilt per persoon. Het bovengenoemde onderzoek deelde de mensen in twee soort type thuiswerkers. Segmentors zijn mensen die houden van structuur en presteren beter door privé en werk gescheiden te houden. Integrators zijn wat meer flexibel wat betreft het mixen van werk en privé. Onder welke val jij?

Gelukkig Lijf

Helpen deze technieken, maar wil je tijdens je werk of na je werk er even tussen uit of zoek je meer? Dan ben je bij Gelukkig Lijf aan het juiste adres. Even alles eruit gooien met krachtraining of kickboksen? Werken aan jezelf met mental coaching? Grip krijgen op het gebieden van voeding? Vraag een gratis proefles aan en dan laten we graag zien wat we voor je kunnen betekenen.

 

 1. Timothy D. Golden. Telework and the Navigation of Work-Home BoundariesOrganizational Dynamics, 2021; 50 (1): 100822 DOI: 10.1016/j.orgdyn.2020.100822