Goede voornemens? Sluit GEEN sportschool abonnement af en ga NIET diëten!

Iets teveel gegeten en/of gedronken tijdens de feestdagen? Afgelopen jaar iets te weinig gesport? Dan is de kans groot dat je vol goede moed aan het nieuwe jaar begint: de (jaarlijkse) goede voornemens! In het nieuwe jaar ga ik meer afvallen, fitter worden, meer sporten etc. En dan is de kans ook groot dat je net als heel veel Nederlanders in de val trapt van de sportscholen en/of dieet goeroes.

De (grote boze) Sportscholen

Zo rond deze tijd zijn de basic-fit, fit for free en de lokale sportscholen niet van je tijdlijn af te slaan. Ze spelen handig in op je goede voornemens. Op je schuldgevoel en je drang naar die gratis handdoek of (mini) sporttas die je van ze krijgt. Dat je vervolgens een jaar of langer vast zit aan een abonnement bij hun doet er even niet toe. Geeft helemaal niets dat je in maart weer afhaakt. En dat je vervolgens 9 maanden pak ‘m beet €30 (als je op de kleintjes let) aftikt en dus €270,- hebt betaald voor een handdoek van €1,-. Geeft helemaal niet, volgend jaar beter.

Zal ik je een geheimpje vertellen? Sportscholen werken voor het gros van de mensen helemaal niet. Ze geven helemaal niks om jou en je gezondheid! Ze zijn vooral geïnteresseerd in je geld. En ik kan het weten, ik heb er decennia in gewerkt. In de grote en in de kleine. Sportscholen zijn commerciële fabrieken die apparatuur verhuren. Liefst met tv’s erboven omdat de trainingen zelf voor de meesten te saai voor woorden zijn. En ze verkopen de droom dat ook jij die killer body kunt krijgen (om vervolgens heul erg gelukkig te worden, laten we dat niet vergeten). Alles wat hip is doet de sportschool aan mee. Cross Fit hip? Doen we! Hot yoga? Got it! Personal training (personal? te midden van 150 man..?) Hebben we ook! Dat de kwaliteit vervolgens dramatisch slecht is doet er niet toe. Om en nabij 50% van de jaarlijkse omzet van sportscholen wordt in januari vastgelegd. Abonnementje is afgesloten, signed sealed delivered, succes ermee!

De (alwetende) Dieetgoeroes

Gelukkig kunnen we met onze goede voornemens altijd nog terugvallen op het allerlaatste dieet. De vorige 520 diëten die het op dat moment helemaal waren, hadden het achteraf gezien toch helemaal mis. Want ik was in december uiteindelijk zwaarder dan in januari en dat kan niet aan mij liggen (toch?!). Maar nu is er een dieet! Linda doet het en de mensen uit het dorp waar het oorspronkelijk vandaan komt worden allemaal 200 jaar oud. Met een sixpack. En een perzikhuidje. Dus ik koop het boek met alle bijbehorende producten en here we go! Eindstand: mislukking nummer zoveel.

De wetenschap is er al een tijdje over uit hoor. Onderzoek laat keer op keer zien dat diëten voor de meeste slechts tijdelijk of helemaal niet werkt. Sterker nog veel mensen worden door te diëten op termijn alleen maar zwaarder. WAT?! Ja je leest het goed, diëten is een van de grotere oorzaken van gewichtstoename. Verder worden er bij veel hippe diëten bepaalde (macro)nutriënten weggelaten. Geen goed idee, niet gezond. De (tijdelijk) werkbare componenten van ieder dieet zijn namelijk hetzelfde. Het creëren van bewustwording en een calorietekort. Afvallen is in theorie niet zo moeilijk hoor, minder eten dan dat je verbrand. De energiebalans is 1 van de weinige theorieën die al jaren als een paal boven water is blijven staan binnen de wetenschap. Je hoeft me niet te geloven hoor. Blijf vooral struisvogelpolitiek voeren, daar val je lekker van af 😛 Dat de praktijk voor velen moeilijker is, is ook een feit. Daarom is professionele hulp zoeken een goed idee.

goede voornemens

De Cowboys

Hieronder kunnen we een ieder scharen die wilt meeliften op de laatste trends. Personal trainers die zich uitgeven voor (hobby) psychologen, gewichtsconsulenten die ineens leefstijlcoach zijn etc. etc. Uiteraard allemaal zonder de juiste scholing te hebben gevolgd.

Wat dan wel??

Wil je effectief werken aan je goede voornemens? Dan moet je ten eerste eraan toe willen geven dat er nou eenmaal geen quick fix is. Het te hoge vetpercentage of de te slechte conditie die je voor jezelf hebt gecreëerd is ook niet binnen een maand ontstaan. Ook niet in 2 en ook niet in 3 maanden. Je moet een lange termijn visie adapteren en bereid zijn om te werken aan jezelf. Alleen een leefstijlaanpassing zal op termijn effectief zijn. De hand in eigen boezem steken is de eerste stap. Vervolgens moet je je realiseren dat een een permanente gedragsverandering of leefstijlaanpassing niet gemakkelijk te realiseren is. Dit komt omdat het meestal  geen enkelvoudige oplossing of aanpak omvat. Afvallen of fitter worden vergt over het algemeen een biopsychosociale aanpak.

Voor veel mensen is het moeilijk of niet haalbaar om dit zelfstandig aan te pakken en dat is niet erg. Je kunt dit samen met iemand doen en/of investeren in jezelf en professionele hulp inschakelen. Iets wat we als het goed is regelmatig al doen. Voor onderhoud aan je auto ga je naar de garage. Voor je tanden ga je naar de tandarts etc. Je kunt wederom een jaar (of 2) abonnement afsluiten bij de sportschool a €375 – €650,- of dit bedrag spenderen aan een traject wat zich richt op gedragsverandering.

Gelukkig Lijf kan helpen

Bij Gelukkig Lijf zijn er verschillende opties om effectief aan je goede voornemens te werken. Zo hebben we persoonlijke trajecten gericht op personal training, psychologische begeleiding, leefstijlcoaching en voedingsbegeleiding. Deze worden los van elkaar aangeboden of in een unieke combinatie. Naast persoonlijke trajecten bieden we ook groepstrajecten aan, zoals het in 100 dagen fit traject en de small-group trainingen. Je kunt kosteloos en vrijblijvend langskomen voor een kennismaking, eventueel met proefles. Op deze manier kun je zelf ervaren of het iets voor je is en kunnen we de best passende mogelijkheden met je doornemen. Veel van onze diensten worden tevens (deels) vergoed vanuit de zorgverzekering.

Werk effectief aan je goede voornemens en vraag je gratis kennismaking aan:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.