De voordelen van sporten en bewegen in groepen en waarom je deze week nog een groepsles mee moet doen!

Ben je al goed op weg met sporten, bewegen en voeding of moet je nog beginnen, maar zoek je nog een extra stukje motivatie? Ga sporten in een groep, met een vriend of vriendin en ontdek wat sporten met anderen voor je kan betekenen op het gebied van motivatie, welzijn en sociale isolatie.

Motivatie

We hebben ons allemaal wel eens voorgenomen om zaterdagochtend vroeg op te staan en te gaan sporten. Tot het alarm gaat en we vervolgens toch ¨even¨ blijven liggen en het vervolgens uitstellen naar de week erna. Dit heeft te maken met het stukje motivatie en een stok achter de deur. Degene die pt of all-in lessen volgen hebben misschien al gemerkt dat samen sporten met een coach al een stuk anders is dan in je eentje in de sportschool de apparaten af te gaan. Een afspraak met een coach zorgt natuurlijk voor een stok achter de deur en motiveert je om bijvoorbeeld  toch die zaterdagochtend je bed uit te komen, maar hoe zit het met die andere dagen?

Merk je dat je toch moeite hebt om naast een sessie met je coach (of in het algemeen) iets te doen qua sport of beweging? Probeer dan een keer mee te doen met een van de groepslessen. Onderzoek toont aan dat het sporten (en of bewegen) in groepen tot meer motivatie leidt (1). Het mooie is dat naast deze groepslessen online groepen ook een impact kunnen hebben. Denk hierbij aan de Virtuagym omgeving, blogs of andere online groepen. Sporten met anderen op verschillende niveaus zorgt ook voor meer motivatie, als je anderen hard ziet werken motiveert het je om ook zelf een tandje bij te zetten en zo het meeste uit jezelf te halen (2).

De voordelen van sporten en bewegen in groepen en waarom je deze week nog een groepsles mee moet doen!

Welzijn

Dat sporten en bewegen een positieve invloed heeft op onze mentale en fysieke gezondheid is voor de meeste misschien wel duidelijk, maar wist je dat sporten en bewegen in een groep het welzijn en de positieve gevolgen versterkt? Uit onderzoek blijkt dat sporten in groepen ons stressniveau flink omlaag brengt en daarnaast ook ons welzijn (fysieke/mentale gezondheid) een opkikker geeft (3).

Sociale isolatie en corona

Tijdens de lockdown(s) was het erg moeilijk iets in groepen of met anderen te doen. Je was vaak alleen of met je partner/huisgenoot en dit was voor iedereen niet makkelijk. Er zijn gelukkig al wel wat versoepelingen, maar misschien voel je toch nog alleen of sociaal geïsoleerd en weet je niet zo goed waar je moet beginnen om weer onder de mensen te komen. Hier kan sporten een grote rol in spelen. Sporten in groepen helpt niet alleen met het verbeteren van je welzijn maar ook met het tegengaan van eenzaamheid en sociale isolatie (4). Geef het een kans en doe mee met een van de groepslessen en ervaar zelf hoe het is om samen met gelijkgestemde mensen te zijn en te sporten.

Slot

Wacht niet langer en ervaar zelf hoe het is om in een groep te sporten en doe mee met een van de groepslessen. Alle trainers en leden zijn erg behulpzaam en werken samen aan een positieve sfeer waar je samen aan je doelen kan werken. Vind je het spannend om in een groep te sporten of wil je liever eerst een op een begeleiding? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag op weg.

 

  1. University of Pennsylvania Annenberg School for Communication. (2015, October 7). Social networks can motivate people to exercise more: Compared to motivational messaging, the social influence of online peers proved more effective in improving exercise habits.. ScienceDaily. Retrieved August 2, 2021 from www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151007110738.htm
  2. Kansas State University. “Burning more calories is easier when working out with someone you perceive as better.” ScienceDaily. ScienceDaily, 26 November 2012. <www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121126130938.htm>.
  3. American Osteopathic Association. (2017, October 30). Group exercise improves quality of life, reduces stress far more than individual work outs. ScienceDaily. Retrieved August 2, 2021 from www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171030092917.htm
  4. Cedars-Sinai Medical Center. (2020, November 12). Exercise classes can reduce loneliness, social isolation in seniors. ScienceDaily. Retrieved August 1, 2021 from www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201112155830.htm