Annemarije viel in totaal 50kg af: “Een andere mindset was nodig”

Drie jaar geleden verhuist Annemarije van Deventer naar Arnhem. Ondanks dat ze dan al een stuk op weg is met het verliezen van gewicht, heeft ze sterk de behoefte aan iemand die haar ook hier weer op weg kan helpen. Met name om de veranderingen te maken die nodig zijn om op een gewicht te komen (en blijven) waar ze zelf tevreden mee is. Na jaren van sportschoolabonnementen, sporten met vriendinnen en diëtisten was ze eindelijk op de goede weg in Deventer. Maar zoals ze zelf zegt: “Een andere mindset was nog wel nodig. Afvallen dat gaat wel, maar wat lastiger is, zijn een aantal veranderingen maken in mijn hoofd.”

Nu, maanden verder, heeft haar trainer haar enorm zien groeien. Of juist zien krimpen, hoe je het maar wil zien natuurlijk. De 25+ kg die er bij Gelukkig Lijf nog af zijn gegaan, zijn een prachtig resultaat en ook enorm goed te zien. Maar misschien niet eens het belangrijkste.

Nog steeds geen sportfan

Op het gebied van beweging zijn een aantal erg positieve veranderingen te zien. Maar, zoals ze zelf aangeeft: “Laten we eerlijk zijn: Ik ben nog steeds geen fan van sporten.” En toch merkt ze wel degelijk dat het veel effect heeft gehad. Vandaar dat ze nog steeds bij Gelukkig Lijf traint. “Als ik het doe voel ik me veel fitter, ik wandel bijvoorbeeld veel meer nu. Ik weet dat ik dat moet doen, en vind het wandelen ook wel steeds fijner worden.” Ze loopt nu met gemak ook tot 10 km. “Voorheen kon ik het gewoon niet.  Zelfs mijn benen over elkaar kon ik niet. In een attractie in het pretpark moest ik er altijd over nadenken of ik erin paste of niet. En nog denk ik er steeds bij na. Zo zie ik mezelf nog steeds vaak.” Dat laatste brengt ons ook op het aspect wat waarschijnlijk nog veel belangrijker is geweest: het mentale.

Relatie met voeding

“Vroeger was eten één van de belangrijkste dingen in het mijn leven. Ik associeerde alles met eten. Nu heb ik nog wel periodes dat ik dat heb hoor, het was zo een deel van mijn leven.” Maar het is niet meer het allerbelangrijkste. “Was er iets goeds gegaan, dan moest dat gevierd worden. Bij iets slechts: ook eten. Bij uit eten gaan ging het vooral om zo veel mogelijk eten. Het kon niet op. Ik at alles wat los en vast zat.”

Ze heeft al een hele tijd terug bewust de keuze gemaakt om helemaal geen chocola meer te eten. Chocola was iets waarvan ze wist dat het een zwakke plek was. “Ik heb heel veel stiekem gegeten. Vooral met chocola, dan wikkelde ik de verpakking in papier en zag niemand het in de prullenbak. Nu denk ik na voordat ik iets in mijn mond stop.”

Bijhouden

Wat haar veel geholpen heeft bij het bewuster met voeding omgaan is het gebruik van de Gelukkig Lijf app die haar helpt haar voeding bij te houden. “Jullie hebben het er veel ingehamerd. Van te voren invoeren bijvoorbeeld. Ik dacht eerst vooral: “Wat maakt het uit”. Maar als je het al inplant, dan weet je het al. Alleen al wanneer je eerst een koekje invoert voordat je het eet. Daardoor ben ik veel bewuster geworden. Wat er in eten zit. Wat je ongemerkt naar binnen werkt.

En als ze nu met mensen uit eten gaat, dan het gezellig samenzijn het hoofddoel. “Mét lekker eten. En zelfs zonder eten kan het ook gezellig zijn. Voorheen associeerde ik gezelligheid vooral met eten.”

Rol Gelukkig Lijf Arnhem

Uiteindelijk bleek Gelukkig Lijf een goede match om haar te helpen. “Omdat het laagdrempelig is. Ze stellen niet hele hoge eisen direct. Er wordt gekeken naar wie jij bent en wat jij nodig hebt, heel individueel.” Wat voor haar ook veranderde was dat ze niet meer alleen gericht was op afvallen. “Ik was altijd bezig met: ‘ik móét afvallen’. Nu ben ik veel meer bezig met gewoontes. Het doorbreken van patronen. Voor mij is het vooral een combi van mentaal en fysiek.”

Stapje voor stapje

“Ik heb soms wel de neiging om te groot gaan dromen. Vroeger had ik vaak de gedachte dat als ik wakker word, ik plots 50 kg minder zal wegen, hoe gek dat ook klinkt. Dat heb ik nu niet meer zo. Ik wil nog steeds minder wegen, maar wil echt stapje voor stapje verder gaan.  Geen doel stellen, maar kijken wat het me brengt. De weegschaal is leuk, maar niet het allerbelangrijkste.”

“Bij mij gaat het niet heel erg snel meer, maar het is wel blijvend. Afgelopen maand had ik een fysieke terugval, dat was niet heel top, maar vervolgens kom ik niet heel veel aan. Mijn verdienste van dat het wat langzamer gaat.” Hiervoor wilde ze altijd snel het doel behalen. “Nu gaat het langzamer, maar wel blijvend, en toch woog ik ooit op mijn zwaarst 50 kg meer. Ik was al op weg, maar was nooit zo ver gekomen zonder jullie, ik had dit nodig.”

Niet hoe je eruit ziet, maar wie je bent

Als we het gesprek met Annemarije op z’n einde loopt heeft ze nog een mooie boodschap. “Dit heeft het me ook gebracht: Het gaat er niet om hoe je eruit ziet, maar wie je bent. Je zult eerst moeten accepteren wie je bent. Ik was mij altijd heel bewust van wat anderen van mij vonden of zouden vinden. Heb lak aan die anderen, want het is een verkeerde instelling om eraan te beginnen. Je moet er zelf volledig achter staan, echt willen en niet mee bezig zijn van wat een ander van je vindt.”

“Ik heb ook geleerd dat als je jezelf oké en mooi vindt, de ander dat ook gaat vinden. Omdat ze zien wat je uitstraalt. Maar, uiteraard, ik ben een vrouw, dus natuurlijk ben ik nog wel bezig met mijn uiterlijk haha.”

Een mooie afsluiter en wat ons betreft tekenend voor het verhaal van Annemarije! Wil jij kosteloos en vrijblijvend bij ons langskomen om te kijken wat we wellicht voor jou kunnen betekenen? Neem dan nu contact met ons op.

Wil jij (max 1x p.w.) Gratis Tips Omtrent Training, Voeding, Psychologie en Leefstijl? Schrijf je dan nu in!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Annemarije viel in totaal 50kg af: “Een andere mindset was nodig””