Welke regels heb jij voor jezelf?

Een groot deel van ons leven bestaat uit regels. Je moet belasting betalen, je moet stoppen voor een rood licht, enzovoorts. Vrij duidelijke regels vaak. Maar naast deze regels hebben we vaak ook een heleboel iets onduidelijkere regels. Op je beurt wachten bij de kassa, of iemand uit laten praten zijn hier goede voorbeelden van. Door regels zorgen we ervoor at ons leven gestructureerd en daarmee enigszins voorspelbaar wordt. Hierdoor zullen gevaarlijke situaties beter voorkomen kunnen worden. Stop je niet voor het rode licht, dan neemt de kans op een ongeluk drastisch toe.

Echter kun je het onderscheid maken tussen algemeen geldende regels en persoonlijke regels. Waar die algemene regels over het algemeen vrij duidelijk beschreven (en nuttig) zijn, geldt dat lang niet altijd voor persoonlijke regels. Persoonlijke regels gaan vaak meer over hoe jij vindt dat de wereld zou moeten zijn. Denk hierbij aan begrippen als eerlijkheid, vertrouwen, rechtvaardigheid en respect.

Regels hebben als doel voornamelijk controle. Hoe meer regels, hoe meer controle we hebben over de wereld om ons heen. Is dit alleen ook wel zo? Leidt controle tot meer geluk? Op korte termijn leidt het in ieder geval vaak tot een gevoel van veiligheid. Als de termen als veiligheid wat losser nemen, en we kijken naar de (voor ons relevante) omgang met voeding, kan je best al wat voorbeelden verzinnen. “Ik mag geen koolhydraatrijke producten eten.” “Ik mag nooit iets eten bij de koffie.” Welke regels heb jij voor jezelf? Of het nou om voeding gaat of op andere gebieden.

Wat we vaak zien is dat die regels steeds strenger worden. Om de controle te behouden worden de regels steeds strenger en dus ook lastiger om je ook daadwerkelijk aan te houden. Even los van de omgang met voeding kan je denken aan “Ik moet altijd vriendelijk zijn”. Of “ik mag nooit te laat komen.”

Er komt alleen een moment dat het lastig wordt om überhaupt nog aan deze regels te voldoen. Het leven is behoorlijk onvoorspelbaar en het is nagenoeg onmogelijk om je omgeving altijd naar je hand te zetten. Iedere keer dat er dan een regel niet nagekomen wordt, ben jij het slachtoffer. Kom je bij een lunch waar alleen broodjes zijn, dan heb jij een probleem. Komt iemand te laat op een afspraak, dan raak jij geïrriteerd. Het gevoel van controle wat je op korte termijn had door de regels, werkt juist tegen je als de situatie anders is dan jij verwacht.

Maar hoe kun je dan flexibeler met deze regels omgaan? Zodat ze je uiteindelijk niet in de weg gaan zitten? Hieronder enkele tips die je daarbij kunnen helpen.

  • Maak voor jezelf een lijst met de regels die jij hanteert. Hierbij is het handig om een aantal categorieën te gebruiken. Bijvoorbeeld: regels m.b.t. relaties met anderen (“mensen moeten altijd hun afspraken nakomen”), regels over momenten dat je je rot voelt (“ziek zijn is voor zwakkelingen”), regels over rechtvaardigheid (“ik verdien het niet om zo behandeld te worden”) en regels over jezelf (“ik moet niet zo zeuren”).
  • Besef dat als je jezelf oplegt om je altijd aan deze regels moet houden, er momenten komen dat dit niet gaat lukken, en je van slag raakt.
  • Doorzie dat het vaak niet de gebeurtenissen zijn die je frustreren, maar de regels. In de praktijk komt er soms maar weinig terecht van principes als rechtvaardigheid, eerlijkheid en loyaliteit. Niet dat het verkeerd is om deze principes te hebben. Maar als je gaat verwachten dat de hele wereld zich hieraan houdt, kom je heel vaak van een koude kermis thuis.
  • Verbreek op z’n tijd wat van deze regels. Wees bereid om alles te laten gebeuren. Accepteer het ongemakkelijke gevoel wat ontstaat als de controle even iets minder voelt.
  • En als laatste, vervang het woordje ‘moeten’ door ‘mogen’. Je merkt dan dat dit al een hoop spanning weghaalt uit je leven. Hoe eenvoudig het ook klinkt, dit is vaak nog best lastig. Je moet straks naar de film? Nee, je mag!

Merk je dat je jezelf nog wel eens in de weg zit met je eigen regels? Of maken deze regels het jou juist moeilijk om je doelen te halen? Wellicht kunnen wij van Gelukkig Lijf jou verder helpen in Apeldoorn of Arnhem!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.