Welke rol spelen je genen bij vetverlies?

Een veelgehoorde uitspraak wanneer mensen moeilijk of lastig afvallen, is dat het (deels) aan hun genen ligt. Beide ouders hebben bijvoorbeeld ook overgewicht, en andere familieleden zijn ook hun hele leven al aan het worstelen met verschillende diëten. Dan is het, op het eerste gezicht, niet onlogisch om te veronderstellen dat genen een grote rol spelen bij het afslanken in vetpercentage. Is dit ook zo? Laten we er maar weer eens recent onderzoek bij pakken!

Genetische voorspellers overgewicht

In juli publiceerde Lamiquiz-Moneo en zijn collega-onderzoekers de studie “Genetic predictors of weight loss in overweight and obese subjects” [1]. Dit onderzoek gaat in feite exact in op de vraag die we onszelf in de inleiding stelde. Wat zijn de genetische factoren die een rol spelen bij gewichtsverlies? En vooral, in hoeverre spelen deze factoren een grote rol?

Het doel van de studie was om binnen een grote groep mensen met overgewicht te kijken welke genetische factoren geassocieerd werden met gewichtsverlies. Of dat ze het zelfs als voorspeller van meer of minder gewichtsverlies kunnen gebruiken. In totaal deden er 788 personen met overgewicht (BMI tussen 25 en 40) en een controle groep van mensen met een normaal BMI mee. Allen ondergingen sessies met een dietist die hen een gezond dieet en genoeg lichamelijke beweging voorschreef. Daarnaast werden 25 verschillende nucleotiden (genen) gemeten die door voorgaand onderzoek geassocieerd werden met obesitas.

En verrek, een van de conclusies was dat personen met een lagere score op deze genen ook meer afvielen tijdens deze periode. Echter! Slechts 2,4 procent van het gewichtsverlies in het eerste jaar en 1.6 procent in de ‘follow-up’ periode werden veroorzaakt door het verschil in genen. Dat is echt enorm weinig. Er zit dus in sommige gevallen een klein verschil in genen. Maar dit verschil is zo klein dat het nagenoeg geen verschil maakt in het afvalproces.

Spieropbouw

Dit in tegenstelling tot de aanleg om bijvoorbeeld spieren te kweken. Hier zit wel degelijk een grote genetische factor in. Er zijn mensen die nooit een bodybuilder zullen worden, of ook maar enigszins hierbij in de buurt komen. Anderen hoeven maar naar gewichten te kijken en komen gelijk aan in spiermassa. Misschien een onderwerp voor een volgende blog.

Wanneer je de overtuiging hebt dat het onvermogen om af te vallen voor een groot deel aan je genen ligt, dan is het verstandig om dit idee los te laten. Sterker nog, het kan je juist enorm in de weg gaan zitten. Dergelijke overtuigingen kunnen al gauw een ‘selffulfilling prophecy’ worden. Sommige hormonale factoren daargelaten, heb jij nagenoeg hetzelfde potentieel om op een vetpercentage te komen waarbij je buikspieren zichtbaar worden. Eigenlijk best heel goed nieuws toch!?

Benieuwd waar het dan wél aan ligt dat het voor jou lastig is om af te vallen? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvende proefles / kennismaking bij Gelukkig Lijf in Arnhem of Apeldoorn!

 

 

[1] Itziar Lamiquiz-Moneo, Rocío Mateo-Gallego, Ana M. Bea, Blanca Dehesa-García, Sofía Pérez-Calahorra, Victoria Marco-Benedí, Lucía Baila-Rueda, Martín Laclaustra, Fernando Civeira, and Ana Cenarro; Genetic predictors of weight loss in overweight and obese subjects; sept 2019; doi: 10.1038/s41598-019-47283-5

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.