Normaal gewicht, maar toch gezondheidsrisico’s?

Er zijn meerdere manieren om te berekenen of iemand een gezond gewicht heeft. De meesten van ons zijn wel bekend met de Body Mass Index (BMI) bijvoorbeeld. Deze gaat vooral uit van het gewicht, geslacht en de lengte van een persoon. Echter laat recent onderzoek zien dat dergelijke berekeningen niet altijd even goed werken. Er zijn namelijk weldegelijk mensen met een goed, of normaal BMI, die alsnog kans hebben op het merendeel van de gezondheidsrisico’s die passen bij obesitas. Hoe kan dit?

Grootschalige studie

De recente studie van onderzoeker Bao en zijn team [1] gebruikte data van het Women’s Health Initiative. Dit initiatief hield gegevens bij dan meer dan 156.000 vrouwen tussen de 50 en de 79, van 1993 tot 2017. Uit de data bleek dat het aantal sterfgevallen gelinkt kon worden aan de BMI van de respondenten. Echter zagen zij ook dat ditzelfde gold voor ‘centralobesity’, wat inhoudt dat er vooral een teveel aan vet rondom de middel opgehoopt is. Dit overtollige vet rondom de middel wordt gemeten door de buikomtrek en werd eerder ook al gelinkt aan verschillende gezondheidsproblemen. Momenteel is dit de grootste studie die aantoont dat een grote groep mensen met een normal gewicht alsnog een vergrote kans heeft op sterfte.

Uitkomsten

Vrouwen die verondersteld werden een normaal gewicht te hebben volgens de BMI schaal, maar met een hoge omtrek van de middel, hadden 31 procent meer kans om te komen te overlijden in de periode van 20 jaar. Dit komt sterk overeen met de percentages die gezien werden bij mensen met obesitas (een veel te hoge BMI dus) en ook een te hoge buikomtrek. Het gevaar schuilt hem dus vooral in de ophoping van vet rondom de middel. De twee voornaamste gevolgen van het hebben van een normaal BMI, maar een te hoge buikomtrek zijn cardiovasculaire ziekten en obesitas gerelateerde kanker.

BMI

Onderzoeker Bao, professor in epidemiologie, zegt dat volgens de huidige klinische protocollen, dokters af moeten gaan op de BMI van personen om te bepalen of er obesitas gerelateerde gezondheidsrisico’s zijn. Hierdoor is er een grote groep die denkt ‘goed te zitten’ qua gezondheidsrisico’s door hun normale BMI. Echter zijn er voor deze groep weldegelijk risico’s, die alleen niet als zodanig erkend worden. Volgens hem laat dit de beperkingen van alleen kijken naar het BMI zien. Deze berekening zegt natuurlijk wel wat, maar laat ook een heleboel (belangrijke) factoren buiten beschouwing.

En andersom kan het ook nog. Er is een hele groep mensen die volgens de BMI berekening als ongezond worden beschouwd, maar dit in werkelijkheid niet zijn. Denk bijvoorbeeld aan een persoon met een hoge spiermassa. Deze zal door de BMI berekening zelfs als obees gezien kunnen worden. Terwijl deze persoon in de praktijk juist kerngezond is.

Wat wel meten?

Mede door de bovenstaande conclusies hangen wij bij Gelukkig Lijf niet al te veel waarde aan het BMI. Om een betere inschatting te kunnen maken meten wij altijd de buikomtrek, het vetpercentage,  het spierpercentage en het visceraal vet. Dit geeft een accurater beeld van de mogelijke gezondheidsrisico’s. Heb je dus zelf het idee dat ondanks een prima gewicht,  de omvang van je middel mogelijk problematisch kan zijn? Wacht niet te lang om hieraan te werken! Wellicht kunnen wij jou helpen in Arnhem of Apeldoorn om niet alleen een gezond gewicht, maar ook een gezonde buikomtrek te hebben.

 

1. [1] Yangbo Sun, Buyun Liu, Linda G. Snetselaar, Robert B. Wallace, Bette J. Caan, Thomas E. Rohan, Marian L. Neuhouser, Aladdin H. Shadyab, Rowan T. Chlebowski, JoAnn E. Manson, Wei BaoAssociation of Normal-Weight Central Obesity With All-Cause and Cause-Specific Mortality Among Postmenopausal WomenJAMA Network Open, 2019; 2 (7): e197337 DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2019.7337

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.