Last van snoepen tijdens corona? Ga een stukje wandelen met iemand!

Mensen zijn sociale dieren, het is dan ook vanzelfsprekend dat veel thuis zitten en thuis werken zonder sociale interactie problemen met zich mee brengt. Iedereen ervaart het anders, de een heeft wat meer last van spanning en de ander voelt zich wat meer eenzaam. Wat ik steeds vaker hoor is dat mensen de laatste tijd snoepen, maar waarom? Hebben we oprecht trek of heeft het een andere reden?

“Cravings”

Recent onderzoek in ratten toont aan dat sociale isolatie ervoor kan zorgen dat ze eerder trek (cravings) krijgen en dit kan al snel de kant op gaan van snoepen [1]. Onderzoek naar ratten kan vaak vertaald worden naar menselijk gedrag en misschien heb je al gemerkt dat je in deze tijd sneller de koekjestrommel erbij pakt of een zak chips opentrekt. Dit is uiteraard heel vervelend, al helemaal als je de corona kilo’s probeert kwijt te raken. Sporten en bewegen zijn goede manieren om van de kilo’s af te komen, maar hoe komen we van die enorme trek af?

personal training arnhem

Sociale isolatie, sociale interactie en dopamine

We leven in een tijd van sociale isolatie, we werken thuis, de winkels en horeca zitten dicht en meerdere sporten mogen niet meer beoefend worden in team verband. We zijn dus steeds meer alleen en dat brengt negatieve dingen met zich mee op het fysieke en mentale vlak. Sociale interactie prikkelt ons brein en activeert het beloningssysteem, wat vaak positieve gevolgen heeft [2]. Een van de stoffen die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen is dopamine en zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. Je denkt er misschien niet bij na maar een sociale interactie kan veel positieve gevolgen hebben.

Sociale interactie en snoepen

Sociale interactie heeft naast de genoemde positieve effecten ook een effect op de cravings, ze worden minder! Het mooie is dat deze sociale interactie niet eens lang hoeft te zijn om resultaat te zien. Onderzoek toont aan dat al kort durende sociale interacties de cravings kunnen verminderen [1].

Bel tijdens je eerst volgende pauze een vriend, vriendin of familie lid op en spreek af om een stukje te wandelen (wel op afstand natuurlijk). Profiteer van alle positieve effecten die de sociale interactie en wandelen met zich mee brengen en wie weet ga je er ook nog minder van snoepen. Win/win dus!

Heb jij last van corona kilo’s en/of cravings? Kom je er zelf niet uit of heb je wat extra professionele begeleiding nodig? Kom dan kosteloos en vrijblijvend bij ons langs in Arnhem of Apeldoorn , wij kunnen je helpen!

 

  1. Natalie A. Mastrogiovanni, Alice K. Wheeler, Kelly J. Clemens. Social isolation enhances cued-reinstatement of sucrose and nicotine seeking, but this is reversed by a return to social housing. Scientific Reports, 2021; 11 (1) DOI: 10.1038/s41598-021-81966-2
  2. Kawamichi, H., Sugawara, S., Hamano, Y. et al.Increased frequency of social interaction is associated with enjoyment enhancement and reward system activation. Sci Rep 6, 24561 (2016). https://doi.org/10.1038/srep24561